Hivatalos: füst volt a lezuhant egyiptomi repülő fedélzetén

Téma: 

A légi közlekedési baleseteket kivizsgáló francia hivatal (BEA) megerősítette szombaton azt az amerikai médiaértesülést, amely szerint az úgynevezett ACARS adattovábbító rendszer füstöt jelzett az egyiptomi repülőgépről, amely csütörtökön a Földközi-tengerbe zuhant.

Az ACARS rendszer több jelzést is küldött füstről, viszont a BEA szóvivője szerint ezek nem utalnak a füst vagy az esetleges tűz okára. Az okra a feketedobozok adhatnak magyarázatot, ha megtalálják őket. Ebből a szempontból most ezek megtalálása a legfontosabb feladat - tette hozzá a szóvivő.

EPA/Egyptian Defence MinistryA hivatal szakértőinek van néhány lehetséges forgatókönyve arra, hogy mi történt a lezuhanás előtt. Az egyik úgy szól, hogy valószínűleg a fedélzeti tűz több vészjelzést is előidézett, az esetleges robbanás azonban egyet sem.A légiközlekedéssel foglalkozó Aviation Herald című honlap közölte az ACARS rendszer által közvetített, három perc leforgása alatt elküldött hét vészjelzést. Az egyik a mosdóból, egy másik a pilótafülke alatt található elektronikai blokkból, egy harmadik pedig a robotpilóta-egységből áradó füstről szól. Miközben ezek tűzre utalnak, a viszonylag rövid adatsor nem árul el semmit arról, hogy a pilóták tettek-e valamit a helyzet ellenőrzés alatt tartása érdekében, és arról sem, hogy a gép egy darabban zuhant le vagy már a levegőben szétesett - mondják a honlap szakértői.A vizsgálathoz közel álló más források szintén megerősítették, hogy az ACARS rendszer ilyen üzeneteket küldött, de azt is elmondták, hogy semmi nem utal a pilóták esetleges vészjelzésére. Azt sem erősítik meg, amit a görög védelmi miniszter állított, hogy a gép éles fordulatokat tett a levegőben, mielőtt eltűnt a radarernyőről.A francia hatóságok az eddigi ismeretek alapján nem zárnak ki semmilyen lehetőséget a katasztrófa okát illetően. "E pillanatban minden feltételezést megvizsgálunk, de egyiket sem helyezzük előtérbe" - jelentette ki Jean-Marc Ayrault francia külügyminiszter szombaton a sajtónak nyilatkozva, miután Párizsban találkozott az áldozatok hozzátartozóival.Az ACARS (Aircraft Communications Addressing and Reporting System) a repülés alatt folyamatosan küld adatokat a földi légiirányításnak a gép rendszereinek működéséről, esetleges meghibásodásáról.Forrás: MTIKép: EPA/Egyptian Defence Ministry

Kapcsolódó cikkeink

EPA/Helen Rimmer

Egy francia hajó mélytengeri jeleket fogott be a Földközi-tengeren, minden valószínűséggel az EgyptAir lezuhant járatának egyik fekete dobozából.

http://upload.wikimedia.org/

Az eddigi legnagyobb ismert ókori egyiptomi erőd 3000 éves romjait és alapjait tárták fel a Sínai-félszigeten fekvő Tell-Habua lelőhelyen a The Cairo Post hírportál szerint.

Egyiptomban a hadsereg megbuktatta Mohamed Murszi elnököt, és felfüggesztette az alkotmányt szerda este.

2019. szeptember 22., vasárnap, Móric