Jézus Krisztus feltámadását ünneplik a keresztények

Írta: itv , - Frissítve: 16th April, 2017 - 4:37pm

Téma: 

Húsvét vasárnap a katolikus, a református és az evangélikus egyház vezetői is ünnepi szentmiséket, istentiszteleteteket tartottak. Sok helyen volt feltámadási körmenet is, amelynek lényege, hogy a vallásos emberek a templom falain kívül is kifejezzék hitüket.

A katolikus egyház legfontosabb ünnepe, a húsvét a szombat esti vigíliával kezdődött; a budapesti Szent István-bazilikában Erdő Péter bíboros celebrált szentmisét, majd a hívek feltámadási körmenetet tartottak. A hagyományos útvonalon, a templom körül vonultak, hogy az egész világnak elvigyék Krisztus feltámadásának örömhírét.

EPA

A debreceni Szent Anna Székesegyházban tűzszenteléssel kezdődött a hagyományos húsvéti vigília. A római katolikus templom előtt tüzet gyújtottak; ennek lángjával meggyújtották, majd megáldották a húsvéti gyertyát, amely a feltámadt Jézus Krisztust jelképezi. Palánki Ferenc a székesegyházban a feltámadás örömhírét osztotta meg a hívekkel. A Debrecen-Nyíregyházi megyéspüspök arra kérte a résztvevőket, hogy fogadják be szívükbe a megváltás kegyelmét, a szeretet és a jóság világosságát.

Palánki Ferenc a Debrecen-Nyíregyházi Egyházmegye megyéspüspökének elmondása szerint a bűn sötétségét beragyogta a feltámadás dicsősége és fényessége. Jézus Krisztus, az Isten fia föltámadt és legyőzte a halált. Isteni bosszút állva ellenségein, és ez a bosszú nem erőszakos, hanem szeretettel teli, így kínálva föl az ő békéjét. A Székesegyház előtti feltámadási körmeneten több százan vettek részt.

Az esztergomi Bazilikában Erdő Péter szentbeszédében úgy fogalmazott: a biológia eredményei alapján bővülnek a gyógyítás és a kísérletezés lehetőségei, amelyek puszta biológiai lénynek tekintik az embert; eszerint bármilyen sikeres legyen is az életünk, és bármilyen sokáig élünk itt a földön, a vége mégis a halál. Hangsúlyozta ugyanakkor, hogy a keresztény húsvét azt hirdeti, hogy Krisztus legyőzte a halált.

A feltámadás a végső cél

Erdő Péter bíboros, prímás, esztergom–budapesti érsek szerint joggal kérdezheti az ember, hogy miért olyan fontos a jövő, miért kell rövid életemben munkát, kellemetlenséget, áldozatot vállalnom másokért, vagy a jövő nemzedékért. De Krisztus feltámadásával megmutatta, hogy nem a halálé az utolsó szó, hogy mi is sokkal többet érünk, mint amire gyakran magunkat becsüljük.

Az ünneppel valami megváltozik bennünk

Nagy bátorság kell ahhoz, hogy valaki a kereszténység útján járjon – ezt mondta Budapesten a húsvét vasárnapi ünnepi istentiszteleten a Magyarországi Református Egyház Zsinatának lelkészi elnöke. Bogárdi Szabó István úgy fogalmazott: vannak idők és helyek, ahol Krisztus követőit bolondnak nyilvánították; felforgatással, embergyűlölettel vádolták őket. Hangsúlyozta ugyanakkor, hogy csak az az ember lehet szabad, aki Krisztusé.

Bogárdi Szabó István hangsúlyozta, hogy az egész emberi történelem végső értelme a feltámadás, Krisztus feltámadása, ennek a megelőlegezése. Nagy bátorság kell ezt vallani azért is, mert a mulandóság és a halál és a bűn erői továbbra is szolgaságukban akarnak bennünket tartani, újra és újra gyűjtik a maguk áldozatait, a maguk szolgáit, a maguk rabszolgáit.

Az ünnep lényege, hogy valami történik, valami megváltozik bennünk

Gáncs Péter evangélikus püspök Budapesten tartott istentiszteletén úgy fogalmazott: az ünnep lényege, hogy valami történik, valami megváltozik bennünk. Az a kérdés azonban, változik-e valami húsvét hajnalban.

Szerinte az ünnep lényege az hogy ott valami történt, és valami történhet ma is. Ami történt és ami történhet ma is, az értünk történik, az velünk történik, az bennünk történhet meg. Gáncs Péter arra emlékeztetett: Krisztus feltámadásával sok minden megváltozott az ember életében.

Világszerte ünnepelnek

A Vatikánban is a nagyszombat esti vigíliával kezdődött tegnap a húsvét ünneplése. Ferenc pápa ma délelőtt ünnepi szentmisét tartott a Szent Péter téren. A katolikus egyházfő elmondja húsvéti üzenetét, majd Urbi et Orbi áldását adja Róma városára, illetve az egész világra. A misén egy magyar nyelvű könyörgés is elhangzott, amelyet a római papnevelde egyik hallgatója olvasott fel.

Forrás: hirado.hu, M1, MTI

Kép: EPA

 

Kapcsolódó cikkeink