Johnson: Nagy-Britannia még nagyobb szerepet vállalhat Európában

Téma: 

A Brexit, azaz az Európai Unióból történő kiválás ellenére Nagy-Britannia még nagyobb szerepet vállalhat Európában - jelentette ki csütörtökön Boris Johnson új brit külügyminiszter.

A kilépés mellett kampányoló volt londoni polgármester közölte: “hatalmas különbség van az EU-ból való kilépés és az Európával ápolt kapcsolatok között, amelyekről úgy gondolom, hogy azok éppen erősödni fognak”.

MTI/EPA/Andy Rain

Hozzátette, hogy John Kerry amerikai külügyminiszter – aki telefonon hívta fel brit kollégáját – “teljes mértékben egyetértett ezzel a nézettel”. Kifejtette, hogy a kilépés, és az azt megelőző tárgyalások után Kerry nagyobb külföldi és globális szerepvállalásra számít Nagy-Britanniától.

“Természetesen, végre fogjuk hajtani a lakosság akaratát, amely a népszavazáson kiderült. De ez semmiképp sem jelenti azt, hogy el akarnánk hagyni Európát” – mondta Johnson.

Az új brit külügyminiszter személyével kapcsolatban több európai politikus is megszólalt. Jean-Marc Ayrault francia külügyminiszter azt mondta: “láttátok, hogy milyen stílusa volt a (Brexit) kampány során? Sokat hazudott a briteknek. Most pedig őneki kell megvédeni országát és tisztázni a kapcsolatát Európával, miközben sarokba van szorítva.” Erre reagálva Johnson közölte: Ayrault éppen néhány órája küldött neki egy “kedves levelet”, azt állítva benne, hogy türelmetlenül várja a közös munkát vele.

Az Európai Parlament liberális frakcióját vezető Guy Verhofstadt Johnson kinevezése kapcsán kijelentette: “a brit humor tényleg határtalan”.

Carl Bildt volt svéd külügyminiszter pedig így reagált: “szerettem volna azt hinni, hogy ez tréfa – de nem az!”

Az új brit külügyminiszter többek között durva kiszólásairól ismert: Hillary Clinton volt amerikai külügyminisztert (jelenleg az egyik várható elnökjelöltet) például “szadista ápolónőnek” minősítette, Barack Obamával kapcsolatban pedig az amerikai elnök kenyai származását emlegette, erre vezetve vissza, hogy szerinte Obama miért nem szívleli a (volt) brit birodalmat.

Forrás: MTI

Kép: MTI/EPA/Andy Rain

Kapcsolódó cikkeink

MTI Fotó

Európai szintű szemléletváltásra van szükség: nagyobb szerepet kell adni az európai uniós migrációs politikában a lakosság biztonságának - mondta a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója az M1 Ma este című műsorában.

EPA

Az Európai Bizottság Brexit-főtárgyalója szerint nem az Európai Unió hibája lesz, ha Nagy-Britannia megállapodás nélkül lép ki az EU-ból.

MTI/EPA/Andy Rain

Az Ipsos 16 országban végzett felmérése szerint a megkérdezettek többsége úgy véli, rossz döntés volt Nagy-Britannia részéről, hogy kilép az Európai Unióból.

2021. május 10., hétfő, Ármin,Pálma