Johnson nem engedélyezi az újabb skóciai függetlenségi népszavazást

Téma: 

Elutasította kedden az újabb skóciai függetlenségi népszavazás engedélyezését Boris Johnson brit miniszterelnök.

 

Nicola Sturgeon skót kormányfőnek küldött, a Downing Street által ismertetett levelében Johnson leszögezi: Sturgeon és elődje, Alex Salmond volt skót miniszterelnök egyaránt személyesen ígérte meg a skót függetlenségről 2014-ben tartott népszavazás előtt, hogy az a referendum egy teljes nemzedéknyi időre szól.

EPA

A 2014-es népszavazáson a résztvevők 55 százaléka arra voksolt, hogy Skócia ne szakadjon el Nagy-Britanniától.

Boris Johnson keddi levele szerint a brit kormány változatlanul a skót nép demokratikus döntéséhez tartja magát. A brit miniszterelnök közölte: ennek alapján nem áll módjában teljesíteni azt a kérést, hogy London adja át az újabb függetlenségi népszavazás kiírásához szükséges döntési hatásköröket Skóciának.

Nicola Sturgeon a decemberi nagy-britanniai parlamenti választások után szólította fel hivatalosan Londont annak lehetővé tételére, hogy a skót parlament dönthessen az újabb függetlenségi referendum kiírásáról.

Forrás: MTI

Kép: EPA

Kapcsolódó cikkeink

MTI/EPA/Andy Rain

A Brexit, azaz az Európai Unióból történő kiválás ellenére Nagy-Britannia még nagyobb szerepet vállalhat Európában - jelentette ki csütörtökön Boris Johnson új brit külügyminiszter.

scmonitor.hu

Stratégiai együttműködési megállapodást kötött a magyar kormány és az autóipari elektronikai alkatrészek gyártásával foglalkozó Johnson Electric Hungary Kft.

2021. május 10., hétfő, Ármin,Pálma