Kevesebben írják alá a nemzeti régiókról szóló európai polgári kezdeményezést

Téma: 

Kevesebben írják alá a Székely Nemzeti Tanács nemzeti régiók védelméért indított európai kezdeményezését a koronavírus-járvány miatt – közölte a tanács külügyi biztosa szerdán az M1-en.

Dabis Attila elmondta: három héttel ezelőtt egy nap alatt kilencezer aláírás érkezett az online felületen, az elmúlt egy hétben pedig összesen nem sikerült ennyit összegyűjteni.

MTI Fotó

Ennek hátterében egyrészt az áll, hogy a papíralapú aláírásgyűjtés ellehetetlenedett, másrészt az, hogy a téma lekerült a nyilvánosság napirendjéről – vélekedett.

Kiemelte: az online aláírások száma jelenleg 230 ezer, ezért ahhoz, hogy május 7-ig összegyűljön a szükséges egymillió támogató, napi 15 ezer aláírásra van szükség.

Az európai polgári kezdeményezés lényege, hogy a gazdasági lemaradás megszüntetését szolgáló EU-s kohéziós források elosztásánál a régiók nemzeti jellegzetességeire is legyenek tekintettel. Az aláírásgyűjtés tavaly május 7-én indult, és idén május 7-éig egymillió szignó szükséges legalább hét tagállamból ahhoz, hogy az Európai Parlament foglalkozzon a kérdéssel.

Forrás: MTI

Kép: MTI Fotó

Kapcsolódó cikkeink

Kevesebben voltak munka nélkül Borsodban júniusban, mint januárban, de még így is 19,2 százalékos a munkanélküliségi ráta a megyében. Encsen és Ózdon a legrosszabb a helyzet.

MTI Fotó: Marjai János

Csökken a nyelvvizsgák száma, ami az egyre több emelt szintű érettségi és a fiatal korosztályok demográfiai mutatóinak a következménye - írta csütörtöki számában a Napi Gazdaság.Az Oktatási Hivatal Nyelvvizsgáztatási Akkreditációs Központjának adatai szerint...

MTI Fotó

Nőtt a természetes fogyás mértéke 2019 első hat hónapjában, miután 2,8 százalékkal kevesebb gyermek született és 1 százalékkal többen haltak meg a múlt év azonos időszakához képest – közölte a Központi Statisztikai Hivatal.

2021. március 7., vasárnap, Tamás