Kisebbségvédelmi központot nyit Bukarest Kárpátalján

Téma: 

Románia kisebbségvédelmi és kulturális információs központot nyit az ukrajnai Aknaszlatinán - döntötte el szerdán bukaresti kormány, amely ezzel a lépéssel az ott élő románok etnikai és nyelvi identitását akarja megvédeni a kijevi kisebbségellenes intézkedésektől. Ukrajnában közel 400 ezer román anyanyelvű ukrán állampolgár él.

A Főtér beszámolója szerint a központ megnyitása illeszkedik abba a román kormánystratégiába, amelyet a határon túli román közösségek támogatására, valamint etnikai, kulturális és nyelvi identitásuk megőrzésére alkottak meg.

hirado.hu

Mint írják, a kormány programja szerint az ilyen központok szerepe, hogy érvényt szerezzenek Románia érdekeinek a kétoldalú kapcsolatokban, ami a román nyelv és kultúra oktatására és népszerűsítésére vonatkozik. Ennek értelmében az aknaszlatinai központ nyelvoktatási programokat és kulturális rendezvényeket szervez majd.

Bukarestben egyébként úgy döntöttek, hogy az intézménynek az idén kell elkezdenie működését, és a projekt a határon túli románokért felelős minisztérium egyik prioritásának számít.

A Főtér ismerteti: 2015-el kezdődően Románia már nyitott hasonló központot az ukrajnai Odessza megyében, valamint a Moldovai Köztársaságban, ahol kettő is működik. Továbbiak alapítását tervezik Szerbiában, Albániában, ahol szintén számottevő román közösségek élnek – olvasható a közleményben.

A bukaresti külügyminisztérium adatai szerint Ukrajnának 400 ezer román anyanyelvű lakosa van a románnal azonosnak tekintett moldovai nyelvűeket is beleértve.

Forrás: hirado.hu, foter.ro

Kép: hirado.hu

Kapcsolódó cikkeink

AFP/Yorick Jansens

Kedd előtt nem nyit ki a brüsszeli Zaventem nemzetközi repülőtér - közölték a reptéri hatóságok szombaton.

Félnek a Románok - Bukarest felszólította Moszkvát, ne ismerje el a szakadár népszavazásokat.

A román külügyminisztérium törvénytelennek tartja és elítéli a kelet-ukrajnai Donyeck és Luhanszk megyék önállóságáról vasárnap rendezett népszavazásokat, és Oroszországot is felszólítja, hogy ne ismerje el azok eredményét.

2021. március 3., szerda, Kornélia