A klímaváltozás miatt kirobbanó háborúktól tart az ENSZ

Téma: 

A klímaváltozás következtében megnőhet a természeti erőforrások feletti ellenőrzésért vívott konfliktusok száma – mondta António Guterres ENSZ-főtitkár a világszervezet Biztonsági Tanácsában (BT) felszólalva.

„A természeti erőforrások kiaknázása vagy az értük folytatott versengés erőszakos konfliktusokhoz vezethet. Ennek megakadályozása, kezelése és megoldása napjaink egyik legnagyobb és egyre inkább növekvő kihívását jelenti” – fogalmazott Guterres. Az ENSZ tanulmányai szerint az elmúlt 60 év belső fegyveres konfliktusainak több mint 40 százaléka összefüggött a természeti erőforrásokkal.
EPA
 

„Az éghajlatváltozás növekvő hatása minden régióban nyilvánvaló, az ezzel járó kockázatok pedig csak nőni fognak” – vélekedett az ENSZ-főtitkár.

Guterres ezért arra bátorította az országokat, hogy alakítsák át az együttműködés elemévé a természeti erőforrásokat, példaként  említve több, folyamatban lévő projektet világszerte. Ezek között utalt a Bolívia és Peru közötti együttműködésre a Titicaca-tó területén vagy a Spanyolország és Portugália közötti vízgazdálkodási megállapodásokra.

Az ENSZ-főtitkár egy vita keretében osztotta meg véleményét a BT ülésén, amelyen a természeti erőforrásokért folytatott harcnak a fegyveres konfliktusokban betöltött vezető szerepéről volt szó. Az ülést a BT soros elnöki tisztségét októberben betöltő Bolívia kezdeményezte.

Forrás: MTI

Kép: EPA

Kapcsolódó cikkeink

Fogadó napot tart a megyei rendőrfőkapitány (B-A-Z. MRFK)

Dr. Vereckei Csaba r. dandártábornok, Borsod-Abaúj-Zemplén Megye rendőrfőkapitánya fogadónapot tart a lakosság részére.

MTI/EPA/Massimo Percossi

Lemondásra szólította fel Szijjártó Péter az ENSZ emberi jogi főbiztosát, azok után, hogy a jordán politikus egy genfi tanácskozáson idegengyűlölettel és rasszizmussal vádolta meg Orbán Viktor kormányfőt.

2021. június 24., csütörtök, Iván