Kormányválság fenyeget Nagy-Britanniában

Írta: itv , - Frissítve: 10th July, 2018 - 9:10am

Téma: 

Boris Johnson brit külügyminiszter követte David Davis Brexit-ügyi tárcavezetőt, és ugyancsak lemondott a kabinetben betöltött pozíciójáról azután, hogy Theresa May nyilvánosságra hozta az általa vezetett londoni kormány javaslatcsomagját, mely az Európai Unióval való kereskedelmi kapcsolatok szabályozását részletezi az Egyesült Királyság kilépést követően. A politikust Jeremy Hunt eddigi egészségügyi miniszter váltja a tisztségben.

Lemondott hétfőn Boris Johnson brit külügyminiszter. Néhány órával a Brexit-ügyi tárca volt vezetője, David Davis lemondása után jelentette be távozását. Johnson, London egykori polgármestere a brit EU-tagságról 2016-ban rendezett – a kilépést pártolók által szűk többséggel megnyert – népszavazás kampányában a keményvonalas Brexit-párti tábor frontembere volt, és azután is ezt az irányvonalat képviselte, hogy Theresa May miniszterelnök, a referendum után lemondott David Cameron utódja kinevezte a külügyi tárca élére.
 
EPA/Facundo Arrizabalaga
 

Johnson lemondásának közvetlen előzményeként, pénteken Theresa May és kabinetjének tagjai javaslatcsomagot fogadtak el az Európai Unióval a brit EU-tagság megszűnése után fenntartandó kereskedelmi kapcsolatok szabályozásáról. A javaslatok jóval szorosabb jövőbeni kapcsolattartást indítványoznak az EU-val, mint amilyent a kormányzó Konzervatív Párt keményvonalas Brexit-tábor látni szeretett volna. Jóllehet az indítványt Johnson is elfogadta, hétvégi londoni sajtóbeszámolók szerint azonban később keresetlen – enyhébb trágárságokat sem nélkülöző – kifejezésekkel illette a dokumentumot.

Johnson lemondása sokkal nagyobb horderejű, mint David Davisé, hiszen az egykori londoni polgármester önálló intézmény a párton belül,  mondta Kertész Róbert az M1 londoni tudósítója a csatorna délutáni műsorában. Döntésének komoly politikai következményei lehetnek, tette hozzá.

Theresa May brit kormányfő esetleges elmozdításához a konzervatív képviselők közül 48 főnek kellene kezdeményezni a bizalmatlansági indítványt, részletezte Kertész Róbert. Ezt követően a teljes alsóházi frakciónak kellene szavazni a miniszterelnök sorsáról, ahol a folyamat elindításánál már jóval magasabb arányú szavazatra – szám szerint 159 voksra – lenne szükség May megbuktatásához, mutatott rá munkatársunk.

Belpolitikai válságot hozhatnak magukkal a távozások

Több szempontból is meglepő volt David Davis lemondása – mondta a Kossuth Rádió 180 perc című műsorában Pócza István, a Századvég vezető kutatója (Boris Johnson csak a reggeli adást követően, délután jelentette be lemondását – a szerk.). Kifejtette: a hétvégi kormányülésen elfogadtak egy tízpontos javaslatcsomagot arról, hogy hogyan kellene a Brexitet végrehajtani, és a rendelkezésekre álló információk alapján mindenki elfogadta azt, még David Davis is.

Pócza István úgy vélte: ez azt jelenti, hogy a miniszter mégsem ért egyet az iránnyal. A lemondásából arra lehet következtetni, hogy nem az állampolgárok akarata, hanem sokkal inkább a nagyvállalatok és pénzügyi körök érdeke érvényesül a Brexit kapcsán – mondta  a szakértő. David Davis helyettese szintén lemondott, így most vezetés nélkülivé vált a Brexittel foglalkozó terület, ami belpolitikai válságra utal. A sajtóhírek, melyek szerint egy csoport szerveződik a konzervatív párton belül, hogy benyújtson egy indítványt Theresa May lemondatásáért, is ezt támasztják alá. Ennek a sikere azonban meglehetősen csekély – tette hozzá.

Jöhet a „felvizezett Brexit”?

David Davis és helyettese lemondásával kapcsolatban a kutató megemlítette: ők inkább a keményvonalas Brexit szószólói, és habár lemondtak, nem arról van szó, hogy nem lesz Brexit, hanem inkább „felvizezett Brexitre” számíthatunk.

Pócza István kitért arra is, hogy az európai uniós csúcstalálkozón a Brexit kérdése „lesodródott a főáramról”, inkább a migráció volt a középpontban. Ezzel kapcsolatban azt mondta, Európában is működik a „felvizezés”, hiszen az államfők megállapodtak a határok megerősítéséről, és komolyan szigorítják a migrációs struktúrákat is.

Valahogy elterelődött az egész politikai közbeszéd, és ismét az a legfontosabb téma, hogy melyik ország mennyi bevándorlót fogadjon be – magyarázta.

Közel a vég?

Hozzátette, ezzel el is terelték a megállapodás egész lényegét, hiszen most következik pár hónap, amikor meg kellene tölteni tartalommal azt a megállapodást, amely közelebb van az állampolgárok véleményéhez, de a brüsszeli bürokraták munkájában az „ügy szabotálása látható”.

„Ezek a politikusok érzik, hogy közel van számukra a vég, érzik a vesztüket, ugyanis az európai parlamenti választásig hátralévő idő kevés, és látják a felmérésekből és az európai állampolgárok gondolkodásából, hogy túl sok babér már nem terem számukra, és jelentősen vissza fog esni a támogatottságuk az Európai Parlamentben” – elemezte a helyzetet a Századvég kutatója.

Forrás: hirado.hu, MTI, M1, Kossuth Rádió

Kép: EPA/Facundo Arrizabalaga

 

Kapcsolódó cikkeink