Kövér László: Nagyon jók a magyar-cseh kapcsolatok

Téma: 

Nagyon jók a magyar-cseh kapcsolatok, így a kétoldalú tárgyalásokon nem is igen lehet felvetni olyan problémát, amely kizárólag kétoldalú lenne és ne érintené a visegrádi országcsoport (V4) többi tagállamát is - mondta Kövér László, az Országgyűlés elnöke hivatalos prágai tárgyalásait követően csütörtökön az MTI-nek nyilatkozva.

Kövér László szerdán a Prága melletti Stirínben részt vett a négy visegrádi ország - Csehország, Lengyelország, Magyarország, Szlovákia - parlamenti elnökeinek találkozóján, majd kétoldalú hivatalos tárgyalásokat folytatott Jan Hamácekkel, a cseh képviselőház elnökével, Milan Stecchel, a szenátus elnökével és Bohuslav Sobotka miniszterelnökkel.

MTI/EPA/Filip Singer"Nagyon mit megbeszélni, problémás témát felvetni kétoldalú tárgyalásokon cseh kollégákkal nemigen van. És ez a helyzet a lengyelekkel is" - jegyezte meg a házelnök.Szlovákiával kapcsolatban kifejtette: "Ami a pragmatikus ügyeket illeti, Szlovákiával is nagyon jól alakultak a kapcsolataink az elmúlt esztendőkben. Éppen most állt fel az új szlovák kormány, igaz egy különös összetételben, de bízunk abban, hogy kapcsolatainkban semmilyen változás nem következik be, legfeljebb pozitív irányban."A V4-ek körében gyakorlatilag teljes az összhang az időszerű és az egész Európát érintő migránskérdésben is - jelentette ki Kövér László. Úgy vélte, jó lenne, ha Csehország is csatlakozna a kvóták ügyében Magyarország és Szlovákia által elindított perhez az Európai Bíróságon, de erre most nem lát sok esélyt. Szerinte a cseh kormány most arra összpontosít, hogy kivédje az állandó kötelező kvóták rendszerének a bevezetését. "Reálisnak tűnik, hogy a V4-ek álláspontját mások is a magukévá teszik" - jegyezte meg a politikus.Az Országgyűlés elnöke szerint a Brexit témája, tehát Nagy-Britannia esetleges kiválása az Európai Unióból, sem a V4-es, sem a kétoldalú találkozókon nem merült fel. "Mi (Magyarország) mindenképpen abban vagyunk érdekeltek, hogy a britek maradjanak az Európai Unió tagjai" - szögezte le a magyar parlament elnöke.Kövér László, aki még szerda délután leleplezte II. Rákóczi Ferenc erdélyi fejedelem felújított prágai emléktábláját és találkozott a csehországi magyarok képviselőivel, úgy vélekedett: hivatalos külföldi látogatásakor minden vezető magyar politkusnak fontos találkoznia az adott országban élő magyarok képviselőivel, hogy közvetíthesse számukra az anyaország üzenetét. "Számíthatnak az anyaország támogatására, fontosnak tartjuk őket, mert ők is részei az egységes magyar nemzetnek" - hangsúlyozta Kövér László. Hozzátette: számos olyan tapasztalatot, amelynek a más országokban élő magyarok vannak birtokában, gyakran Magyarországon is hasznosítani lehet.Forrás: MTIKép: MTI/EPA/Filip Singer

Kapcsolódó cikkeink

MTI Fotó Máthé Zoltán

Problémamentesek és gazdagok a magyar-finn kapcsolatok, amelyhez az értékazonosság mellett a nyelvrokonság is szilárd alapot teremt - hangsúlyozta Kövér László, az Országgyűlés elnöke csütörtökön Helsinkiben.

Tekintettel a Röszkén kialakult helyzetre a Katolikus Karitász önkéntesei tegnap éjjel takarókat, hálózsákot, ivóvizet és bébiételt osztott a szabad ég alatt táborozó menekülteknek. Több mint 100 családnak nyújtottak segítséget önkénteseink az éjszaka során....

Új lendületet vettek a magyar-szlovák kapcsolatok

Martonyi János külügyminiszter 2013. február 19-én a dolgozószobájában fogadta a szlovák államfő 2013. február 19-20-ai budapesti látogatásán részt vett Miroslav Lajcak miniszterelnök-helyettes, külügyminisztert.

2020. december 4., péntek, Borbála,Barbara