Külföldi nyomásra meghátrálhat Kijev

Téma: 

A Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség elnöke szerint az ukrán oktatási törvénymódosítás már nem csak jogi, de pedagógiai kérdéseket is felvet. Úgy gondolja, hogy előfordulhat, hogy Petro Porosenko ukrán államfő külföldi nyomásra meghátrálhat – írta a Magyar Idők.

Elmondta, Petro Porosenko megfontolja majd a külföldi kormányok és a nemzetközi szervezetek kérését is, megvizsgáltatja a törvényt saját jogászaival, hogy megfelel-e az alkotmánynak, de a közvéleményt is figyelembe veszi. Vannak lehetőségei, de politikailag sajnos mind a nyelvi, mind az oktatási kérdés érzékeny téma Ukrajnában.

Úgy gondolja, ha nyomást gyakorolnak azok a nemzetközi szervezetek, amelyeknek tagja Ukrajna, talán van arra esély, hogy megváltoztatják véleményüket a parlamenti képviselők az üggyel kapcsolatban. Hiszen az uniós integrációra készülő Ukrajna számos nemzetközi szerződést aláírt, ezért meg kell vizsgálni, hogy a törvény megfelel-e nemzetközi kötelezettségvállalásainak – fogalmazott Brenzovics.

Arra a felvetésre, mely szerint a törvénymódosításra azért van szükség, mert a kisebbség nem tud ukránul, azt mondta, az oktatás színvonalán kellene változtatni. Hiába tanítják az ukrán nyelvet valamennyi iskolában, egyből a nyelvtanra és a magasabb irodalomra koncentrálnak, pedig sokan még egy pohár vizet sem tudnak ukránul kérni.

A magyar vagy a román iskolák végzőseinek olyan vizsgát kell letenniük, mintha ukrán iskolába jártak volna, és ukrán nyelvből és irodalomból felvételiznének. Mitől javulna a helyzet, ha ugyanezek a gyerekek nemcsak az ukrán nyelvet tanulják ukránul, hanem az összes többi tantárgyat is? Ez a kérdés tehát nemcsak jogi, hanem pedagógiai is – vélte.

Forrás: hirado.hu, Magyar Idők

Kapcsolódó cikkeink

Internet

Kijev elutasította, hogy a Donyec-medencében az újévi ünnepi időszakra szóló tűzszünetről tárgyaljanak – közölte a Ukrajna, Oroszország és az EBESZ képviselőiből álló összekötő csoportnak alárendelt, biztonsági kérdésekkel foglalkozó munkacsoport luhanszki képviselője a...

Kijev szerint a hét végén ezerötszáz orosz katona lépett Ukrajna területére

 
  
 

Kijev szerint ezerötszáz orosz katona lépett a hét végén Ukrajna területére, több száz haditechnikai eszközzel együtt.

MTI/EPA/Szergej Csirikov

Kijev és a Donyec-medencei szakadár vezetők megállapodtak a délkelet-ukrajnai konfliktus során foglyul ejtett személyek kicserélésének feltételeiről - jelentette ki Kirill orosz pátriárka hétfőn Moszkvában.

2019. június 27., csütörtök, László