Látványos volt a Magyarországot támadók öröme

Téma: 

Megszavazta az Európai Parlament a Sargentini-jelentést. A jelentéskészítő politikust felállva tapsolták meg támogatói a Magyarországot elítélő dokumentum elfogadásakor.

Kétharmados többséggel, 448 igen, 197 nem ellenében, 48 tartózkodás mellett elfogadta az Európai Parlament képviselő-testülete, a Judith Sargentini zöldpárti politikus által készített jelentést. A szavazat eredményét hatalmas ovációval fogadta a testület egy része. A jelentéskészítő politikust felállva tapsolták meg támogatói.
 
MTI/EPA/Patrick Seeger

Hangsúlyosak a látványelemek az Európai Parlamentben (EP), utalt az M1 strasbourgi tudósítója ezzel arra, hogy tapssal és öleléssel „jutalmazták” a jelentéstevő Sargentini képviselőt a szavazási eredmény kihirdetése után. A tudósító kiemelte, fontos a képviselők számára az, hogy a közösségi médiában és egyéb online felületeken képek és felvételek jelenjenek meg sikereikről.

A jelentések írása minősíti a képviselők munkáját, tehát amennyiben egy ilyet elfogadnak, akkor az a jelentéskészítők számára egyfajta győzelemmel ér fel – fogalmazott a tudósító. Hozzátette: a jelentés tulajdonképpen megleckéztetett egy tagállamot.

Az EP szerepe a szerdai szavazással véget ért, egy indoklással ellátott javaslatot kell az ügyben illetékes Európai Tanácshoz (ET) eljuttatniuk. Ők elkezdhetik a hetedik cikk szerinti eljárást, ami egyelőre azt jelenti, hogy strukturált párbeszéd kezdődik a magyar kormánnyal és várhatóan az ET tagjai között.

A folyamat végén a tanács négyötödös többséggel mondhatja ki azt, hogy Magyarországon fennáll annak a veszélye, hogy sérülnek az európai értékek. Az Európai Unió soros elnöki tisztét betöltő Ausztria fogja meghatározni az eljárással kapcsolatos napirendet.

Kicsinyes bosszú

Az EP mai döntése a bevándorláspárti politikusok kicsinyes bosszúja – reagált Szijjártó Péter a Magyarországot elítélő jelentés elfogadására. A külgazdasági és külügyminiszter úgy fogalmazott, a Magyarországot és a magyar embereket elítélő döntést azért hozták, „mert mi, magyarok bebizonyítottuk, hogy a migráció nem egy szükséges folyamat” és hogy azt meg lehet állítani. Ezért született a döntés – hangsúlyozta.

A keddi vita utáni sajtótájékoztatón Orbán Viktor elmondta, mindent meg kell tenni, hogy a bevándorláspárti koalíció ne jöjjön létre, mert ha összeáll az Európai Néppárt (EPP) a liberálisokkal, a szocialistákkal és Emmanuel Macron francia elnökkel, akkor a bevándorlás el fogja árasztani Európát.

Az ellenzék támogatta a jelentést

Az MSZP, a DK és a Párbeszéd európai parlamenti képviselői igennel szavaztak Magyarország megbüntetésére.

Nincs lelkiismeret-furdalása amiatt, hogy igennel szavazott a Magyarországot elítélő jelentésre – mondta a DK-s Niedermüller Péter, miután a képviselők távoztak az ülésteremből. Szerinte a magyar emberek örülhetnek, hogy hazánk ellen eljárást indított az unió, mert ez egy olyan szükséges rossz, ami a magyaroknak is reményt adhat.

A magyar kormány sérti az európai unió alapszerződéseiben foglalt jogokat és értékeket – a Párbeszéd képviselője így indokolta igen szavazatát. Jávor Benedek szerint bár még sokára dőlhet el, hogy az unió valóban megvonja-e Magyarország szavazati jogát, ezen az úton mindenképpen el kellett indulni.

Ma az a hazafi, aki megszavazta a Magyarországot elítélő jelentést – mondta Ujhelyi István MSZP-s képviselő.

A jobbikos Balczó Zoltán tartózkodott, amivel hozzájárult az igennel szavazók kétharmados többségéhez, a szavazás után pedig arról beszélt, hogy egyetért a jelentés tartalmával.

Az LMP-s Meszerics Tamás még a szavazás előtt jelezte, hogy lelkiismereti okból nem vesz részt a voksoláson. Azt ugyanakkor leszögezte: elvben azokkal van, akik támogatják a Sargenitni-jelentést.

A liberális Bősz Anett pedig Budapesten arról beszélt az újságíróknak: pártja olyannyira egyetért a Sargentini-jelentéssel, hogy határozati javaslatként az Országgyűlésnek is benyújtja majd.

Az EP történetének legnagyobb hibája

Az egész ötlet, hogy Magyarország már nem demokrácia, teljességgel hamis. Ennek ellenére ez a kiindulópontja minden megállapításnak, ami a jelentésben szerepel – vélekedett a Szabadság és Közvetlen Demokrácia Európájának frakcióelnöke az M1-nek adott interjúban. Nigel Farage brit politikus szerint az, ami most Magyarország ellen zajlik nem más, mint hatalmi játszma, amelynek középpontjában a kontinens etnikumának megváltoztatása áll.

Arnold Vaatz, a CDU/CSU frakció helyettes vezetője szerint története legnagyobb hibáját követte el az Európai Parlament, amikor megszavazta a Sargentini-jelentést, amely – mint mondta – egy előítéletekkel és ideológiai elfogultságokkal terhelt dokumentum.

A lengyel Marek Jurek az Európai Parlament állampolgári, jogi, bel- és igazságügyi bizottság (LIBE) tagjaként a szerdai voksoláson is a dokumentum ellen szavazott.

Lengyel értelmiségiek nyílt levében fejezték ki szolidaritásukat Magyarországgal. A Lengyel Újságírók Szövetsége által is jegyzett levélben azt írták: a Magyarországot fenyegető eljárás visszaélés az uniós joggal. Szerintük egy szuverén és demokratikus országot azért támadnak, mert megválasztja vezetését, védi a szabadságát és a hagyományait, és őrzi a határait.

Forrás: hirado.hu, M1

Kép: MTI/EPA/Patrick Seeger

Kapcsolódó cikkeink

Bombariadó volt Miskolcon a Bajcsy Zsilinszky úton a volt sajtóházban.
A rendőrséghez 9 óra 30 perckor érkezett a telefonhívás, hogy bomba fog robbanni a rádió épületében 11 órakor. A rendőrség nagy erőkkel érkezett a helyszínre, de robbanóanyagot nem találtak....

Kisebb földrengés volt Nógrád megyében

Nógrád megyében a Richter-skála szerinti 2,1-es erősségű földrengés volt 0 óra 57 perckor - közölte az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság az MTI-vel. A közlemény szerint a rengés epicentruma Cserhátsuránytól északra, Iliny településnél volt.

A fogyasztói árak 2013 januárban átlagosan 0,8 százalékkal emelkedtek decemberhez képest, és 3,7 százalékkal voltak magasabbak, mint egy évvel korábban - közölte a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) csütörtökön.

Magyarországon az idei ősz jóval enyhébb és csapadékosabb volt a megszokottnál - közölte az Országos Meteorológiai Szolgálat.

2019. július 18., csütörtök, Frigyes