Magyar EP-képviselő nyilatkozata a Benes-dekrétumokról

Téma: 

A szlovák és cseh politikusok továbbra is elutasítják a második világháború utáni Benes-dekrétumok felülvizsgálatát - állapította meg szerdai nyilatkozatában Bagó Zoltán fideszes európai parlamenti (EP) képviselő.

Az említett dekrétumok a csehszlovákiai magyarok és németek jogfosztásáról rendelkeztek, a "kollektív bűnösség" elvének szellemében.
A képviselő emlékeztetett arra, hogy az előző napon, miközben a magyar Országgyűlés a magyarországi németek elhurcolásának emléknapjává nyilvánította január 19-ét, Miroslava Nemcová, a cseh képviselőház elnöke Prágában kijelentette: Csehország és Szlovákia elutasítja a Benes-dekrétumok felülvizsgálatát.
Nemcová hétfőn megbeszélést folytatott Ivan Gasparovic szlovák államfővel, és egyetértettek abban, hogy ez "befejezett ügy", a múltra vonatkozik, és a dekrétumok felülvizsgálata a második világháború eredményeinek utólagos átértékelése lenne.
Ez a fideszes képviselő szerint a kérdés teljes félremagyarázása.
"Mi csak azt a jogtechnikai lépést szeretnénk elérni, hogy a szlovák törvényhozók az EU alapjogait sértő, kollektív bűnösség elvét tartalmazó néhány rendelkezést deregulációval kivegyék hatályos jogrendjükből, ez ugyanis uniós kötelezettségük" - hangsúlyozta Bagó Zoltán, aki "merev, múlt századot és a kisantantot idézőnek" minősítette a szlovák és cseh hozzáállást.

mti

Kapcsolódó cikkeink

Robert Fico szlovák kormányfő azt mondta, Pozsonyt nagyon meglepte Karel Schwarzenberg cseh külügyminiszter nyilatkozata a Benes-dekrétumokról, mert Szlovákia destabilizációs tényezőnek tekint minden olyan kísérletet, amely a rendeletek felülvizsgálatára irányul.

Bagó Zoltán fideszes és Mészáros Alajos felvidéki (MKP) EP-képviselők "Felhívás magyar-szlovák párbeszédre" címmel közmeghallgatást szerveztek a Benes-dekétumok történetéről és azok joghatásáról a mai napon az Európai Parlament brüsszeli épületében.

A csehek fele szerint érvényben kell tartani a Beneš-dekrétumokat

A cseh közvélemény mintegy fele úgy véli, hogy a Benes-dekrétumokat továbbra is érvényben kell tartani - derült ki abból a decemberi országos közvélemény-kutatásból, amelynek eredményét kedden hozták nyilvánosságra Prágában.A CVVM közvélemény-kutató központ felmérése szerint...

"Az egyértelmű szakmai érvek sem voltak elegendőek ahhoz, hogy nyílt ülésen kerüljön megtárgyalásra a Benes-dekrétumok egy része ellen benyújtott petíció.

2021. május 10., hétfő, Ármin,Pálma