A magyar kormány visszautasítja az ENSZ-szervezet felszólítását

Téma: 

Felháborítónak tartja és visszautasítja a magyar kormány az ENSZ Menekültügyi Főbiztosának hivatalának (UNHCR) felszólítását arra, hogy vonja vissza azt a törvényjavaslat-csomagot, amely szerinte jelentősen korlátozná a civil szervezeteket és a magánszemélyeket a menekültek és a menedékkérők támogatásában – mondta csütörtökön az MTI-nek Szijjártó Péter.

„Ezt a nyilatkozatot a tények ismeretének teljes hiányában tették” – hangsúlyozta Szijjártó. A magyar kormány visszautasítja azt a megközelítést, miszerint a migráció alapvető emberi jog. „Az az alapvető jog, hogy a magyar emberek a saját otthonaikban biztonságban élhessenek, a migráció pedig nem, ahogy a határsértés sem az, miközben a határok védelme az országok kötelessége” – fogalmazott a külügyminiszter.

KKM / Szabó Árpád

Szijjártó Péter elmondta: hivatalos levélben is emlékeztette az ENSZ Menekültügyi Főbiztosának hivatalát arra, hogy az ENSZ érdekeit kell képviselnie, valamint elfogadhatatlannak tartja, hogy Magyarországról úgy nyilatkozott, hogy teljes mértékben figyelmen kívül hagyja a tényeket.

A kormány kedden nyújtotta be a „Stop Soros” törvénycsomagot az Országgyűlésnek. Pascale Moreau, az ENSZ Menekültügyi Főbiztosa hivatalának (UNHCR) európai igazgatója kedden kiadott közleményében azt írta, hogy „a menedékkérés alapvető emberi jog, nem bűncselekmény”.

Létező emberi jogaik vannak a magyar embereknek

Szijjártó Péter jelezte: a magyar kormány felháborítónak tartja, hogy az ENSZ tisztségviselői a magyar emberek alapvető jogait veszélyeztetik a nyilatkozataikkal. „Nem fogadjuk el, hogy a magyar emberek létező emberi joga fölé helyezze valaki a migrációhoz fűződő nem létező jogot” – hangsúlyozta.

Nyilatkozatában elmondta: hivatalos levélben is emlékeztette az ENSZ Menekültügyi Főbiztosának hivatalát arra, hogy az ENSZ érdekeit kell képviselnie, valamint elfogadhatatlannak tartja, hogy Magyarországról úgy nyilatkozott, hogy teljes mértékben figyelmen kívül hagyja a tényeket. Az UNHCR ugyanis előzetesen nem konzultált a magyar kormány a törvényjavaslat hátteréről – közölte. „Elfogadhatatlan, hogy az ENSZ tisztségviselői alapvető információk hiányában tesznek nyilatkozatokat az ENSZ tagállamainak intézkedéseiről” – mondta a külügyminiszter.  ”Az ENSZ alkalmazottai kötelesek a tagállamokkal konzultálni és a velük való egyetértésben eljárni” – tette hozzá.

A külügyminiszter szerint „nonszensz, hogy az ENSZ egyik tisztségviselője a migránsok képviseletét előbbre valónak tartja, mint az ENSZ-tagállamok képviseletét és a velük történő konzultációt”. Szijjártó Péter leszögezte: „a magyar kormánynak senki nem adhat ultimátumokat, Magyarország szuverén ország, amelynek polgárai a közelmúltban hoztak világos döntést arról, hogy milyen irányban szeretnék látni hazájuk jövőjét”.

Forrás: MTI

Kép: KKM / Szabó Árpád

 

Kapcsolódó cikkeink

A hágai székhelyű Vegyifegyver-tilalmi Szervezet (OPCW) a 2013. évi Nobel-békedíj kitüntetettje - jelentette be Oslóban a norvég Nobel-bizottság.

MTI-fotó Máthé Zoltán

A kormánypártok szerint az Amnesty International egy bevándorlást támogató szervezet, és erről minden magyar embernek tudnia kell.

MTI/AP/Keystone/Martial Trezzini

Az atomfegyverek betiltásáért küzdő nemzetközi civil kezdeményezés, az ICAN kapja az idén a Nobel-békedíjat - jelentette be Oslóban a norvég Nobel-bizottság elnöke, Berit Reiss-Andersen.

2019. június 27., csütörtök, László