Magyar minta alapján: életbe lépett Horst Seehofer mesterterve

Téma: 

Egyre több országban szigorítanak az illegális bevándorlás szabályain. Legutóbb a francia parlament döntött úgy, hogy felgyorsítja a menekültkérelmek elbírálásának menetét, hogy gyorsabban kiszűrjék azokat, akik nem jogosultak a státuszra. Hasonló megfontolásból, magyar minta alapján hozták létre Németországban az első migránsközpontokat is.

A német CSU, CDU, SPD között létrejött koalíciós szerződés részét képezi az a megállapodás, hogy olyan központokat kell létrehozni, amelyekben – miután megérkeznek a migránsok – helyben döntenek a menekültstátuszukról – mondta az M1 helyszíni tudósítója. Hozzátette, amennyiben nem kapnak menekültstátuszt, visszaviszik őket hazájukba vagy abba az országba, ahol beléptek az Európai Unió területére.

MTI/EPA/Marc Müller

Seehofer mesterterve

A kezdeményezést, amely része Horst Seehofer szövetségi belügyminiszter mestertervének, Angela Merkel német kancellár is támogatja.

Augusztus 1-jétől életbe is lépett a megállapodás, és megnyíltak az első úgynevezett ANkER központok, amelyek a megérkezés, a döntés és a visszafordítás elvén működnek, és csak ideiglenes tartózkodási helyet jelentenek a migránsok számára – hangzott el az M1 reggeli műsorában.

Miért csak Bajorország?

Bajorországban hét ilyen központ jött létre és kezdte meg működését, a többi német tartomány egyelőre elzárkózik. Elsősorban azért bírálják ezeket a centrumokat, mert szerintük „gettósodásra” adnak lehetőséget és a bűncselekmények számának növekedésétől is tartanak.

Horst Seehofer ezért úgy döntött, személyes találkozókat szervez a többi tartomány belügyminisztereivel, hogy rábeszélje őket a hasonló központok létrehozására.

A belügyminiszter szerint azért is fontos, hogy minél több ANkER központ létrejöjjön, mert ezek magukba foglalják azt a humanitárius szükségletet, amelyet a bevándorlás Németország és Európa számára jelent. Ugyanakkor a társadalom integrációs képességét és a biztonsági helyzetet is szem előtt tartják.

Franciaország is szigorított

A franciák is jelentősen szigorítottak a szabályokon. Kimondják, hogy 90 napig kell őrizetben tartani egy bevándorlót, és 6 hónap alatt kell dönteni a menekültstátuszáról. Ellentétben Németországgal, ahol ez az időtartam másfél év – mondta ifj. Lomnici Zoltán alkotmányjogász.

Forrás: hirado.hu, M1

Kép: MTI/EPA/Marc Müller

Kapcsolódó cikkeink

Horst Seehofer bajor miniszterelnök kedden tartott sajtótájékoztatót a tartományi kormány ötnapos tanácskozása előtt. A hozzá intézett kérdések zöme az elmúlt hetek terrortámadásaival kapcsolatos volt. 

MTI/EPA/Clemens Bilan

A migráció jelenleg a legfontosabb kérdés Németország és egész Európa számára – jelentette ki Horst Seehofer, német szövetségi belügyminiszter egy vasárnapi televíziós interjúban.

2019. május 21., kedd, Konstantin