A magyarok is utazhatnak szerdától Szlovákiába

Téma: 

Szerdától kezdve a cseh, a szlovák és a magyar állampolgárok legfeljebb 48 órára, azaz két napra szabadon utazhatnak egymás országába anélkül, hogy negatív koronavírus tesztre lenne szükségük, illetve karanténba kellene vonulniuk – közölte Tomás Petrícek cseh külügyminiszter kedden Prágában.

A cseh-szlovák utazási megállapodásról hétfőn a Twitteren tájékoztatott Andrej Babis cseh miniszterelnök.

Örülök, hogy szerdától ilyen lehetőség nyílik a magyarországi utazásokra is” – olvasható a külügyminiszter CTK hírügynökségnek küldött közleményében.

MTI Fotó Komka Péter

Petrícek elmondta: osztrák kollégáját is megkereste, hogy Ausztria is csatlakozzon a megállapodáshoz, egyelőre azonban nem kapott választ.

A cseh kormány hétfői döntésének értelmében kedden újra megnyílt az összes közúti és vasúti átkelőhely a cseh-német és a cseh-osztrák határon. A Csehországba lépéskor azonban kötelező a negatív koronavírusteszt felmutatása, anélkül az érintett utazóra kéthetes karantén vár. Az utazókat a cseh hatóságok csak szúrópróbaszerűen ellenőrzik.

Ezzel kapcsolatban ugyanakkor Jan Hamácek belügyminiszter a tárca honlapján felhívta a figyelmet arra, hogy kimondottan turizmus céljából külföldi állampolgárok továbbra sem utazhatnak Csehországba.

Forrás: MTI

Kép: MTI Fotó Komka Péter

Kapcsolódó cikkeink

EPA

Újabb jó hír a már beoltottak részére.

MTI Fotó Ujvári Sándor

Szerbiával és Montenegróval már megvan a megállapodás a védettségi igazolványok kölcsönös elismeréséről – jelentette be a külgazdasági és külügyminiszter csütörtökön a Facebook-oldalán.

MTI Fotó Máthé Zoltán

A kedvezménnyel az országos múzeumokat és tagintézményeiket, több mint harminc nemzeti és történelmi emlékhelyet, műemléket lehet meglátogatni, miután a koronavírus-járvány miatt elmaradtak az osztálykirándulások, tanulmányi kirándulások.

EPA/Oliver Weiken

Belgium lesz Magyarország ellenfele a nyolcaddöntőben, miután a belgák 1-0-s győzelmet arattak Svédország ellen szerda este, a labdarúgó Európa-bajnokság E csoportjának utolsó körében.

2021. május 10., hétfő, Ármin,Pálma