Magyarország támogatja Montenegró európai integrációját

Téma: 

Támogatást nyújtott Magyarország Montenegrónak a NATO-csatlakozása során, és ugyanilyen segítségre számíthat Podgorica az európai integráció során is – hangsúlyozta Kövér László, az Országgyűlés elnöke a montenegrói kollégájával közösen tartott sajtótájékoztatón hétfőn Podgoricában.

Kövér László elmondta: Montenegró gyors felvétele az Európai Unió (EU) számára is komoly sikerélmény lenne, hiszen példát mutatna a Nyugat-Balkán többi országa számára is az uniós csatlakozás perspektíváját illetően.

MTI/EPA/Boris Pejovic

Szerinte Montenegró uniós csatlakozásának késlekedése nem Montenegró politikájában és belső állapotaiban keresendő, „hanem az Európai Unió mint intézményrendszer van egy olyan belső válságban, amely kihat a bővítési politikára is. Ezért Budapest nagy reményeket fűz a jövő májusi európai parlamenti választásokhoz, amelynek eredményeitől a helyzet jobbra fordulását reméli, hiszen nemcsak az Európai Parlament alakul át, hanem az Európai Bizottság is, és “ez a jelentős változás a bővítés folyamatának a felgyorsulását” is maga után vonja.

A magyar parlament elnöke elismerését és tiszteletét fejezte ki azért az eredményért, amelyet Montenegró az utóbbi néhány évben elért a belső állapotainak rendezése, gazdaságának fejlesztése, valamint az emberek jólétének növelése terén, emellett pedig azért a példamutató szomszédságpolitikáért is, „amivel a térségben az egyik legstabilabb, és a stabilitást kisugárzó erővé tudott válni”.

Kövér László rámutatott, hogy a két ország között olyannyira problémamentes és baráti a kapcsolat, hogy Magyarország tiszteletbeli szomszédjának tekinti Montenegrót. Hozzátette, a politikusok feladata megteremteni a feltételeit annak, hogy az emberek kapcsolatot létesíthessenek egymással. Amennyiben a politikusoknak volt abban szerepük, hogy Magyarország az EU tagállamai között a második legnagyobb befektetővé tudott válni Montenegróban, az utóbbi öt hónapban a kereskedelmi kapcsolatok 25 százalékkal bővültek, valamint közvetlen légi járat létezik a két főváros között, akkor arra mindkét fél büszke lehet – magyarázta a házelnök, aki a sajtótájékoztató végén bejelentette, hogy meghívta a montenegrói házelnököt Budapestre.

Ivan Brajovic, a montenegrói parlament elnöke szintén a kiváló magyar-montenegrói kapcsolatokat méltatta a sajtótájékoztatón, majd reményét fejezte ki, hogy a politikai együttműködés után a gazdasági kapcsolatok is intenzívebbé válhatnak a közeljövőben. A tervekről szólva rámutatott, hogy magyar kollégájával arról is tárgyalt, hogy élénkebbé kellene tenni a két ország parlamentje közötti együttműködést, például a különböző bizottságok együttes üléseinek megtartásával.

Ivan Brajovic köszönetet mondott azért, mert Magyarország megbízható partner volt a NATO-tagság elérése során kapcsolattartó országként, és reményét fejezte ki, hogy Podgorica ugyanígy számíthat majd Budapestre az EU-csatlakozás során is. Kövér László hétfőn Podgoricában megbeszélést folytatott Dusko Markovic miniszterelnökkel és Milo Djukanovic államfővel, valamint Zoran Jankovic külügyminiszter-helyettessel is.

Forrás: MTI

Kép: MTI/EPA/Boris Pejovic

Kapcsolódó cikkeink

Tusk: Lehetséges a Kelet- és Dél-Ukrajna elleni orosz invázió

Donald Tusk szerint fennáll a reális lehetősége annak, hogy Oroszország inváziót hajt végre Ukrajna keleti és déli területei ellen.

Soha többé nem tűrjük el, hogy ilyen történhessen velünk – A kommunizmus áldozataira emlékezünk

Hétfőn, február 25-én országszerte a kommunizmus áldozataira emlékeznek: 1947-ben ezen a napon tartóztatták le jogellenesen, majd hurcolták el a Szovjetunióba a Független Kisgazdapárt akkori főtitkárát, Kovács Bélát.

Újranyitja a kormány a recski bányát

A recski bányatelkek újrahasznosításának lehetőségét vizsgálja a kormány, nyáron már meg is lesz az előterjesztés.

2019. július 18., csütörtök, Frigyes