Medvék után most farkasok tizedelik a székelyföldi jószágokat

Téma: 

Székelyföldön már nemcsak a medvék, a farkasok is támadják a gazdák jószágait. A pásztorok tehetetlenek. Az esős, hideg időben, felöltözve, védett helyre húzódva nem hallják, ha közeledik a vadállat. A Hargita megyei Homoród mentén a múlt héten két kecskét sebesítettek meg a farkasok, kettőt pedig meg is öltek - hangzott el a Kossuth Rádió Hajnal-táj című műsorában.Júliusban még medvetámadásokról számolt be a helyi sajtó, augusztus elején pedig már arról, hogy farkasok is tizedelik a gazdák jószágait. Both Norbert, Csíkdánfalva alpolgármestere elmesélt egy nemrégiben történt esetet, amikor a település nyugati határánál lévő tanyán a medve közel merészkedett a jószágokhoz, és rárontott a pásztorra. A gazda bal kezét megharapta az állat, eltörte a kisujját és megsebesítette a vállán.

MTI/EPA/Uwe ZucchiEgy másik gazda nemrég arról számolt be, hogy farkasok pusztították el az egyik kecskéjét, melynek a súlya mintegy 50 kilogramm volt. A kecske belső szerveit kiették. Farkasok áldozata lett egy másik kecskéje is. Emellett megsebesítették az egyik gidát és még egy kecskét.Forrás: hirado.hu, Kossuth RádióKép: MTI/EPA/Uwe Zucchi

Kapcsolódó cikkeink

Észak-Magyarországra költöznek a dél-szlovákiai farkasok

Korábban kihaltnak hitték a farkast Észak-Magyarországon, ám a térségünkben élő legnagyobb kutyaféle ragadozó újra meghonosodott ott, szlovák „importból”.

Megkezdődött a WWF Magyarország és az Aggteleki Nemzeti Park Igazgatóság farkasok védelmét szolgáló kutatói együttműködése, a hazai természetvédelem két kulcsszereplőjének megállapodása a háborítatlan erdei élőhelyek kialakításának fontosságára és az illegális farkas...

A Bükki Nemzeti Park Igazgatósága természetkárosítás és állatkínzás megalapozott gyanúja miatt feljelentést tett a nyomozhatóságnál.

 

Állandósulni látszik a farkas jelenléte az ÉSZAKERDŐ Zrt. kezelésében lévő zempléni állami erdőkben mondta Zay Adorján, az ÉSZAKERDŐ Zrt. vezérigazgatója.

2020. április 5., vasárnap, Vince