Megakadt az ENSZ válságterve Líbiában

Írta: itv , - Frissítve: 8th March, 2018 - 3:37pm

Téma: 

Megakadt az ENSZ válságtervének megvalósítása a líbiai menekülttáborokban elhelyezett emberek evakuálására, mert az európai országok sokat késlekednek áttelepítésükkel – közölte szerdán a világszervezet Menekültügyi Főbiztossága (UNHCR).

Az UNHCR arról számolt be a Reuters brit hírügynökségnek, hogy tavaly november óta több mint ezer, különösen veszélyeztetett menekültet – felnőtt kíséret nélküli gyermeket, egyedülálló anyát, komoly egészségügyi gondokkal küszködő embert és kínzások áldozatát – helyezte át az észak-afrikai országból átmenetileg Nigerbe, ahonnan széttelepítenék őket befogadó államokba. Az érintettek többsége etiópiai, eritreai és szomáliai – ismertette az ENSZ-szerv.

MTI/EPA/Cesare Abbate

A repülőjáratokat azonban a múlt héten le kellett állítani, mivel a Nigerbe átvitt menekültek közül mindössze 25-öt vett át Franciaország, míg a többiek a fővárosban, Niameyben várnak befogadásukra egy európai államban.

„Hivatalos felkérést kaptunk a nigeri kormánytól, hogy egyelőre állítsuk le az evakuációt, míg az emberek nem távoznak” – mondta Karmen Sakhr, az UNHCR észak-afrikai részlegének a vezetője. „Nagyon is érthetőek a kormány aggályai. Látják, hogy emberek jönnek, de nem távoznak” – mutatott rá.

Mintegy 2300 menekültet ígért átvenni Nigerből a nemzetközi közösség, de az áttelepítési folyamat gyorsaságára az UNHCR-nek nincs befolyása – emelte ki Sakhr. Hozzátette: Franciaország és Svájc már küldöttségeket menesztett Nigerbe, hogy interjúkat folytasson az érintettekkel, akik közül többnek már jóváhagyták az áttelepítését, de a biztonsági szűrésen még nem estek át.

Az UNHCR emellett tavaly óta több ezer afrikai migránst szállított vissza hazájába Líbiából.

Az UNHCR 40 ezer menekültet regisztrált Líbiában, az Európa felé tartó migráció egyik legfőbb tranzitállomásán. A Nemzetközi Migrációs Szervezet (IOM) ugyanakkor legalább 700 ezer illegális bevándorlóról tud az észak-afrikai országban.

A Reuters hírügynökség szerint roppant nehéz közvetlenül Líbiából áttelepíteni a menekülteket részben azért, mert a káoszba süllyedt országban a legtöbb állam bezárta diplomáciai képviseletét. Számos migráns ráadásul embercsempész-hálózatok csapdájába, vagy menekültek fogva tartására létrehozott táborokba került, ahol a többi között nemi erőszak és kínzások veszélyének vannak kitéve a jogvédők szerint.

Forrás: MTI

Kép: MTI/EPA/Cesare Abbate

Kapcsolódó cikkeink