Megkezdődtek a tárgyalások az ENSZ migrációs tervezetéről

Írta: itv , - Frissítve: 22nd February, 2018 - 8:52am

Téma: 

Az Egyesült Államok kivételével a világszervezet tagállamai kedden megkezdték a tárgyalásokat az egyezményről New Yorkban.

“Nincs választásunk, hogy elfogadjuk vagy elutasítjuk a migrációt. Mert megtörténik. Jelenleg is a világ minden sarkában. A migráció, mint mondtam, tény” – mondta a tanácskozást megnyitva Miroslav Lajcák szlovák külügyminiszter, aki az ENSZ Közgyűlésének elnöke is. Hangsúlyozta, hogy világszerte fellépő jelenségről van szó, amelyre globális megoldást kell találni.

MTI/EPA/Jason Szenes

Lajcák beszédében kiemelte, hogy az egyik lehetőség a migrációs folyamatoknak ellenállni, míg a másik végigkísérni őket. “A földbe dughatjuk fejünket, mondván önmagunknak, hogy majd holnap egy újabb nemzedék egy újabb válságban fog foglalkozni a kérdéssel, vagy pedig cselekedhetünk, tervezhetünk és megszervezhetünk egy rendszert és globális választ adhatunk egy globális problémára” – tette hozzá.

Az Egyesült Államok januárban kilépett az átfogó ENSZ-megállapodás előkészítő munkálataiból, mert azt összeegyeztethetetlennek minősítette migrációs politikájával. Az átfogó paktum elkészítéséről 2016 szeptemberében egyhangúlag döntött az ENSZ Közgyűlése. A tervezetet az ENSZ egy december 10-11-én Marokkóban rendezendő csúcstalálkozó keretében akarja elfogadni, addig is összesen hat tárgyalási fordulót terveznek tartani New Yorkban, havonta egyet júliusig bezárólag.

Forrás: MTI

Kép: MTI/EPA/Jason Szenes

Kapcsolódó cikkeink