Megszavazta a Sargentini-jelentést az Európai Parlament

Téma: 

Kedden vita zajlott az Európai Parlamentben a magyar jogállamiság helyzetéről, a szerdai plenáris ülésen pedig a képviselők szavaztak a Sargentini-jelentésről. A képviselők 448:197 ellenében elfogadták a jelentést. 48 képviselő tartózkodott. Szijjártó Péter szerint a jelentés politikai vádirat.

A jelentés elfogadásához a leadott voksok több mint kétharmadára, valamint az összes képviselő abszolút többségének támogatására, vagyis legalább 376 szavazatra volt szükség, a tartózkodás nem számított leadott szavazatnak. Szükség volt a Fideszt is soraiban tudó Európai Néppárt legalább részleges támogatására is, s sajtóhírek szerint a belga, a finn, a görög, a holland, a lengyel, a luxemburgi, az osztrák, a portugál és a svéd tagpártok képviselői is igennel szavazhattak.
 
MTI Fotó Illyés Tibor
 

A zöldpárti Judith Sargentini által összeállított és az EP illetékes szakbizottságában korábban már nagy többséggel jóváhagyott dokumentum szerint Magyarországon fennáll a veszélye az uniós értékek súlyos és rendszerszintű sérülésének, ami indokolja az uniós alapszerződés hetes cikke szerinti eljárás megindítását.

A magyar jogállamiság ügye a szavazás nyomán az uniós tagországok kormányainak tanácsa elé kerül, amely négyötödös többséggel dönt majd arról, valós-e a veszélye annak, hogy Magyarországon csorbulnak az Európai Unió alapértékei.

A szövegben számos aggályosnak ítélt kérdést felsoroltak az alkotmányossággal, a választási rendszerrel, az igazságszolgáltatás függetlenségével, a korrupcióval kapcsolatban, ahogy a véleménynyilvánítással, a tudományos élet helyzetével, az egyesülés és a vallás szabadságával, a kisebbségek és a menedékkérők jogaival, az egyenlő bánásmóddal összefüggésben is.

A hetes cikkely olyan többlépcsős eljárást tesz lehetővé, amely az uniós alapértékek súlyos és rendszerszintű megsértése esetén végső soron akár az érintett állam szavazati jogának felfüggesztésével vagy más szankcióval is járhat, de ehhez az összes többi EU-tag egyöntetű támogatására van szükség, amit elemzők szinte kizártnak tartanak.

Szijjártó: Ez egy koncepciós eljárás volt

Az Európai Parlament szerdai döntése bevándorláspárti politikusok kicsinyes bosszúja Magyarországgal szemben – fogalmazott Szijjártó Péter külügyminiszter sajtótájékoztatóján, és hozzátette, hogy az eljárás koncepciós eljárás volt. A Magyarországot elítélő döntést azért hozták, mert hazánk bebizonyította, hogy a migráció nem szükséges folyamat, azt meg lehet állítani – mondta a külügyminiszter.

A szavazásról elmondta, hogy a döntés csalással történt, mivel a tartózkodó szavazatokat nem számolták be, és ez európai parlamenti szerződésekkel homlokegyenest ellentétes. Az Európai Parlamentben masszív többségben vannak a bevándorláspárti politikusok.

Bizonyítást nyert az a tény is, hogy az Európai Néppártban is többségben vannak a bevándorláspártiak. Lelepleződött az a szándék, hogy koalíciót kötöttek a szociáldemokraták és a néppártiak Magyarországot elítélő csoportja – tette hozzá.

A döntéshozók pontosan tudták, hogy Magyarország a migrációt támogató politikát soha sem fogja elfogadni, ebben a magyar emberek világos döntést hoztak. Magyarország magyar ország marad. A magyar emberek döntöttek arról, hogy csak mi hozhatunk döntést arról, hogy kivel akarunk együtt élni, és kivel nem, a kormánynak kötelessége megvédeni az ország határait, és a kormány ezt mindenféle fórumon képviselni fogja – mondta.

A jelentés politikai vádirat

A jelentésről elmondta, hogy hogy tele van minősített hazugságokkal, bevándorláspárti vádirat Magyarországgal szemben. A jelentésben foglalt hazugság cáfolatát minden EP-képviselőnek elküldtük – közölte.

Szijjártó Péter kiemelte, a jelentésben 69  megállapítás van, ebből 13 olyan ügyre vonatkozik, amelyet Magyarország már tárgyalások útján rendezett. Azzal, hogy ezeket újranyitja, ez az európai eljárásrend totális felrúgása. További 19 ügyben folyamatban van az eljárás a magyar kormány és az európai intézmények között, és ezeket is vádként foglalták bele a vádiratba – tette hozzá.

A külügyminiszter hangsúlyozta, 378 hamis, alaptalan, Magyarországot sértő pont van a vádiratban. Ez a vádirat Magyarországot antiszemitizmussal vádolja, pedig nem Magyarországon gyújtják rá a lakást idős zsidó emberekre – mondta.

Visszatérni a kereszténydemokrata hagyományokhoz

Az Európai Néppárton belül is komoly törés van, többségbe került a bevándorláspárti álláspont. A Fidesz harcolni fog azért,  hogy a néppárt visszatérjen a kereszténydemokrata hagyományokhoz – válaszolta arra a kérdésre, hogy a Fidesz kilép-e a néppártból. Szijjártó Péter kijelentette, hogy sorsdöntő kérdés volt, hogy a német csoport a néppárton belül hogyan szavaz.

„Elképesztő, hogy Manfred Weber frakcióvezető a Közép-európai Egyetemre hegyezte ki álláspontját, miközben számos német tartományban sokkal nehezebb egy külföldi székhelyű egyetemet működtetni, mint Magyarországon, ez a kettős mérce” – mondta Szijjártó. A CEU-val kapcsolatban elmondta, hogy nehéz lenne elfogadtatni egy olyan jogszabályt a magyar parlamentben, amely egy egyetemnek privilégiumot biztosít.

Bevándorlás – a lehetetlen egyezség

Magyarország és az Európai Bizottság között több kérdésben van véleménykülönbség, de egy kérdésben lehetetlen egyezségre jutni, ez pedig a bevándorlás. A külügyminiszter reményét fejezte ki, hogy a jövő májusi EP-választások után egy olyan Európai Bizottság áll fel, amely migrációellenes álláspontot képvisel.

Az Európai Bizottság teljesítményéről elmondta, hogy a jelenlegi vezetés mellett csökkent először a tagállamok száma, megromlottak a transzatlanti kapcsolatok, és megnőtt a terrorfenyegetettség.

Forrás: hirado.hu, MTI

Kép: MTI Fotó Illyés Tibor

Kapcsolódó cikkeink

MTI/EPA/Andy Rain

A várakozásoknak megfelelően hatalmas többséggel jóváhagyta szerdán a brit törvényhozás alsóháza az előrehozott parlamenti választások kiírását június 8-ára.

hirado.hu

Forradalomnak nevezte a nevével fémjelzett migrációs-biztonsági csomag elfogadását Matteo Salvini olasz belügyminiszter, miután ezt a képviselőház megszavazta kedd este.

Kósa Ádám EP képviselő

Az Európai Parlament mai plenáris ülésén a képviselők nagy többsége támogatta a gépjárművek zajszintjéről szóló jelentést, melynek fő célja a gépjárművek maximális zajkibocsátási szintjének európai uniós harmonizációja.

2019. július 18., csütörtök, Frigyes