Migrációkutató: Európa válságát is jelzi a közel-keleti keresztények üldöztetése

Téma: 

A közel-keleti keresztények üldöztetése Európa erkölcsi és szellemi válságát is jelzi, hiszen a kontinens nem csupán tehetetlen, de nem is érzi úgy, hogy cselekednie kéne – mondta a Migrációkutató Intézet vezető kutatója az M1 vasárnap reggeli műsorában.

 

Speidl Bianka kiemelte, hogy sem az EU külpolitikájában, sem az európai közbeszédben „nincs helye” a keresztények védelmének, noha a Közel-Keleten kívül Afrika és Ázsia sok országában népirtás áldozatai, megfélemlítő akciók és merényletek, vagy állami szintű üldöztetés célpontjai. Az erőszakos, erőltetett szekularizáció, illetve a sorozatos templomrongálások Európában is hasonló folyamatot vetítenek előre – tette hozzá.

MTI Fotó Bruzák Noémi

A kutató különösen veszélyesnek nevezte, hogy sok menedékkérő az útja során emberkereskedők és fegyvercsempészek hatására radikalizálódik, és iszlamistaként érkezik akkor is, ha egyébként békés céllal indult.

Speidl Bianka rámutatott arra, hogy Európa tehetetlensége reménytelenséget kelt Szíriában, hiába sikerült felszámolni az Iszlám Államot. Megrekedt az újjáépítési folyamat is, az EU ráadásul sokszor támogatott olyan ellenzéki csoportokat, amelyek valójában terroristák voltak – hívta fel a figyelmet.

Forrás: hirado.hu, M1, MTI

Kép: MTI Fotó Bruzák Noémi

 

Kapcsolódó cikkeink

MTI Fotó Balázs Attila

A védőnők társadalmi megbecsülését jelzi az intézkedés, ami által magasabb bért kapnak – közölte az egészségügyért felelős államtitkár pénteken a Kossuth rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában.

MTI Fotó

A NATO keleti tagállamainak biztonságpolitikájáról egyeztetnek ma Varsóban a bukaresti kilencek államfői – közölte az M1 Híradója.

Szijjártó: a keleti exportban kulcsszerepe lesz az élelmiszeriparnak és a bornak

Szijjártó Péter szerint a magyar export egyharmadának kell Európán kívülre irányulnia; a keleti irányú exportnövelésben pedig az élelmiszeriparnak és a bornak kulcsszerepe lesz.

2020. április 10., péntek, Zsolt