Minden idők legfeszültebb tanácskozása lesz a G7-csúcs

Téma: 

Pénteken kezdődik a világ legerősebb gazdaságú országainak találkozója, vagyis a G7-csúcs Kanadában. Várakozások szerint minden idők legfeszültebb tanácskozása lesz a mostani, javában tombol ugyanis a kereskedelmi háború az egyébként gazdasági szövetségesek között. A múlt héten Washington védővámokat vetett ki európai, kanadai és mexikói termékekre, mire Brüsszel válaszintézkedéseket tett. A francia elnök szerint elképzelhető, hogy az Egyesült Államok elszigetelődik szövetségeseitől.

„A G7-ek nem minket képviselnek” – írták zászlaikra tüntetők százai a kanadai Québec belvárosában, ahol a G7-csúcstalálkozó és szellemisége ellen tiltakoztak; antiglobalista, pacifista és kapitalizmusellenes jelszavakat skandálva.

EPA

Első hivatalos külföldi útján érkezett a találkozóra az új olasz kormányfő

A csúcstalálkozónak helyet adó fényűző palotát, a Manoir Richelieu-t azonban nem közelíthették meg, tízezer rendőr és állig felfegyverzett katona biztosítja a delegációk nyugalmát.

Sorra érkeztek a világ legnagyobb gazdaságainak állam- és kormányfői: először a japán, majd a brit kormányfő különgépe landolt. Első hivatalos külföldi útján érkezett a csúcstalálkozóra a frissen beiktatott olasz kormányfő, Giuseppe Conte is.

Hamarosan megérkezett az Európai Unió képviseletében az Európai Tanács elnöke, Donald Tusk és Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság első embere.

A csúcstalálkozót beárnyékolja a globális kereskedelmi háború

A házigazda kanadai miniszterelnökkel, Justin Trudeauval tartott közös sajtótájékoztatón a lengyel politikus úgy fogalmazott: tökéletesen biztos abban, hogy sikeres megbeszélések elé néznek. A botrányairól híres Jean-Claude Juncker erre csak annyit felelt: „most az egyszer egyetértek.”

Holott szakértők arra figyelmeztetnek: minden idők legnehezebb G7-tárgyalásai elé néznek a diplomaták, ugyanis a csúcstalálkozót beárnyékolja a globális kereskedelmi háború. Kína és az Egyesült Államok az elmúlt hetekben egymást túllicitálva hozták meg az egymás exportcikkei elleni védővámokat, májusban pedig Washington bejelentette: újabb szankciókat hirdet meg Irán ellen, euromilliárdos kiesést okozva európai vállalatoknak is.

A Fehér Ház végül a múlt héten bejelentette: az európai, kanadai és mexikói acél- és alumíniumimportra is minden eddiginél magasabb védővámot vet ki. Az Európai Unió sem késlekedett az ellenintézkedésekkel: Brüsszel 2,8 milliárd eurónyi amerikai termékkel szemben vezetett be 25 százalékos importvámot.

Akár ki is hagyhatják Washingtont a kereskedelmi megállapodásokból 

A kanadai csúcstalálkozó előtt Emmanuel Macron francia elnök Twitter-üzenetben jelezte: ha Donald Trump amerikai elnök el akarja szigetelni magát, a többi G7-es ország akár ki is hagyhatja Washingtont kereskedelmi megállapodásaikból.

Az amerikai elnök sem késlekedett válaszával: felszólította Európát és Kanadát, hogy vonja vissza védővámjait, vagy ellenintézkedésekre számíthat.

A Fehér Ház pénteken bejelentette: Donald Trump amerikai elnök nem fogja megvárni a találkozó végét, szombaton reggel Szingapúrba indul, hogy felkészüljön Kim Dzsongun észak-koreai vezetővel tartandó csúcstalálkozójára, továbbá az amerikai elnök kritizálta Oroszország kizárását a találkozóról.

Forrás: hirado.hu, M1

Kép: EPA

Kapcsolódó cikkeink

A jövő év végére minden magyarországi iskolában elérhető lesz a szupergyors internet – mondta Solymár Károly Balázs infokommunikációért felelős helyettes államtitkár a Networkshop 2015 Országos Informatikai Konferencián Sárospatakon kedden.

Az ország minden településén akadálymentes lesz a választás, így a fogyatékossággal élők nagyjából 600 ezres közösségének jelentősen könnyebbé válik majd a szavazáson való részvétel - közölte Lázár János, a Miniszterelnökséget vezető államtitkár és Kósa Ádám fideszes európai...

MTI Fotó

Jelenleg 883 ezer magyar háztartásban még nincs megoldva szélessávú internethez való hozzáférés. A Digitális Magyarország terv szerint 2018-ra minden háztartásban ott lesz a világháló.

MTI Fotó Soós Lajos

Jövőre indul országszerte az új bölcsődei ellátási rendszer, a szükséges fejlesztésekhez csaknem százmilliárd forintos támogatást nyújt a kormány - jelentette ki Novák Katalin család- és ifjúságügyi államtitkár a Magyar Időknek adott interjújában.

...
2021. január 27., szerda, Angelika