Nem kétséges, hogy Erdogan kapja a legtöbb szavazatot a szakértő szerint

Téma: 

Recep Tayyip Erdogan jelenlegi török elnök a legerősebb politikus Törökországban, és pártja, az Igazság és Fejlődés Pártja (AKP) is az, nem kétséges, hogy a legtöbb szavazatot ő kapja a júniusi választásokon – mondta Hóvári János egyetemi tanár, volt ankarai nagykövet, Törökország szakértő az M1 aktuális csatornán vasárnap.

Hozzátette: a kérdés, hogy mind az elnökválasztásnál, mind a parlamenti választásnál Erdogan és pártja megkapja-e az ötven százalék plusz egy szavazatot. A párt a legutóbbi választásokon, 2015-ben 49,5 százalékot kapott.

Közölte, a 2017-es alkotmányos népszavazás értelmében a választásokat követően kialakuló rendszer az Egyesült Államok irányítási rendszeréhez hasonló lesz. A győztes erős hatalmat kap Törökország felett. Abban különbözik attól, hogy az amerikai fékek és ellensúlyok – például Alkotmánybíróság – Törökországban nem fognak működni, a rendszer közép-ázsiai megoldások felé hajlik, „keleti típusú megoldás” lesz az elnöki köztársasági rendszerre.

Forrás: MTI, hirado.hu, M1

Kapcsolódó cikkeink

MTI/AP/Burhan Özbilici

Törökország nyílt beszédre vár uniós csatlakozásáról - jelentette ki a török elnök.

MTI/EPA/Sedat Suna

A törökországi puccskísérlet alatt két vadászgép is célkeresztbe vette a nyaralásáról visszatérő Recep Tayyip Erdogan gépét pénteken, ám rejtélyes okokból nem likvidálták a török elnököt.

2019. június 27., csütörtök, László