Nincs több olasz befizetés, ha nincs megoldás a Diciotti-ügyben

Téma: 

Ismét az európai uniós befizetések leállításával fenyegetőzött Luigi Di Maio olasz kormányfőhelyettes arra az esetre, ha ez Európai Unió nem tud megoldást találni a menekültek befogadására.

Az Öt Csillag Mozgalom (M5S) politikusa a Cataniában veszteglő migránscsoportra utalva az olasz közmédiának nyilatkozva pénteken azt mondta: „Az Európai Unióban problémák vannak, ha nem sikerül megoldást találni 170 ember befogadására. Ne szórakozzanak velünk”, hozzanak döntést.
 
MTI/EPA/Orietta Scardino
 

Luigi di Maio felhívta a figyelmet arra, hogy az Európai Bizottság egy hét alatt egyszer sem nyilatkozott a szicíliai város kikötőjében veszteglő migránscsoport sorsáról. Hangsúlyozta, nem arról van szó, hogy Olaszország indokot keres a „veszekedésre” az Európai Unióval. Reméli, hogy az EU pénteken döntést hoz – mondta, arra az informális találkozóra utalva, amelyet Brüsszelben tartanak.

Megismételte korábbi kijelentéseit, miszerint, ha az EU nem lép és nem osztja szét a Diciotti hajó fedélzetén tartózkodó migránsokat a tagállamok között, Olaszország leállítja befizetéseit az európai uniós kasszákba. „Tudni fogjuk, mire költsük ezt a pénzt” – mondta.  Az M5S vezetője évi 20 milliárd euróról beszélt, más források szerint azonban Olaszország a 2010 és 2016 közötti időszakban összesen 37 milliárdot fizetett az EU-ba. Korábban Matteo Salvini olasz belügyminiszter évi 6 milliárd eurós olasz befizetésről nyilatkozott.

Enzo Moavero Milanesi olasz külügyminiszter a Sussidiario.net internetes portálon az EU-tagállamok „tényleges és gyorsabb együttműködését” sürgette a cataniai migránscsoport helyzetének megoldása érdekében.

Forrás: MTI

Kép: MTI/EPA/Orietta Scardino

Kapcsolódó cikkeink

MTI Fotó Bruzák Noémi

Nincs általános pánik, a többség reálisan ítéli meg a koronavírus-helyzetet – olvasható a Századvég Alapítvány elemzésében, melyről pénteken közleményben tájékoztatták az MTI-t.

police.hu

Megették volna a csacsit, de még feldarabolni csak részben maradt idejük.

2020. július 10., péntek, Amália