A norvég baloldal kitart a kemény bevándorlási törvények mellett

Írta: itv , - Frissítve: 20th April, 2017 - 2:18pm

Téma: 

A párt belső ellenzéke ugyanakkor puhítana. A vita hátterében a hazatoloncolandó, menekülttáborokba kerülő fiatalkorúak állnak.

A Munkáspárt kiáll a fiatalkorúak menedékkérelmének korlátozásáról szóló törvény mellett – nyilatkozta az ellenzéki párt szóvivője szerdán. „A védelem szükségességének kell meghatároznia, azt hogy valaki Norvégiában marad” – tette hozzá Helga Pedersen a The Local írása szerint.

EPA/Terje Pedersen

A bevándorlási törvényeknek „erősnek és igazságosnak” kell maradniuk, de a fiatalkorúakat, akik ideiglenes menedéket kapnak a menekültközpontokba, másként kell kezelni, mint a felnőtteket – mondta el.

Afgánokra szabott szigorítás

Még 2016 októberében hoztak egy olyan törvényt, mely értelmében azokat a menedékkérőket, akik visszatérhetnek országuk biztonságos régióiba, vissza kell utasítani. Ugyanakkor a fiatalkorúak, ha „komoly humanitárius megfontolás” azt kívánja, kaphatnak ideiglenes letelepedést – általában a már fent említett menedékközpontokban. A cikk felhívja rá a figyelmet, hogy ez általában afgánokat érint.

A kormányzó Haladás párt bevándorlási minisztere, Per Sandberg üdvözölte a szocdemek álláspontját. Ugyanakkor hozzátartozik a történethez, hogy a Munkáspárt éves konferenciája csütörtökön kezdődik és valószínűleg a bevándorlás központi témája lesz. Itt már a szóvivő kijelentései komoly kritikát kaphat.

Lecsapna a törvényre a Bergen-szárny

A párt belső ellenzéke ugyanis egyértelműen azt szeretné elérni, hogy a fiatalkorúak az ideiglenes letelepedés helyett állandót kapjanak. Érveik között szerepel a táborokban uralkodó állapotok, tombol a prostitúció, igen magas az öngyilkossági kísérletek száma, illetve sok a szökés is. Ezért Roger Valhammer, a Bergen-szárny vezetője szerint a törvényeket meg kell változtatni.

Per Sandberg szerint aggodalomra ad okot a törvények felpuhításának gondolata, és felhívta rá a figyelmet, hogy dolgoznak rajta, hogy javítsák a körülményeket. A jogvédők szerint ugyanakkor utóbbi felvetés nem fenntartható megoldás. „Szeretnék mindenkit emlékeztetni, hogy 15,16 és 17 évesekről beszélünk. Olyan fiatalok, mint a mi fiataljaink, csak nekik segítségre van szükségük” – tette hozzá Anne Lindboe.

Forrás: hirado.hu

Kép: EPA/Terje Pedersen

Kapcsolódó cikkeink