Obama cáfolta, hogy Washington bármelyik egyiptomi politikai párttal együttműködne

Téma: 

A Fehér Ház nyilatkozata szerint Barack Obama - aki szombaton Camp David-i nyaralójában nemzetbiztonsági tanácsadóival konzultált a közel-keleti országban kialakult helyzetről - egyetlen egyiptomi politikai pártot vagy csoportot sem támogat.
Az elnök elítélte az Egyiptomban zajló erőszakos cselekményeket, és aggodalmának adott hangot a folytatódó politikai megosztottság miatt - hangoztatta a nyilatkozat.

Megfigyelők emlékeztettek, hogy az amerikai kormány aggodalmát fejezte ki a Mohamed Murszi elnököt megbuktató katonai hatalomátvétel miatt, de tartózkodott attól, hogy a történteket katonai puccsnak minősítse. Ez ugyanis maga után vonta volna esetleges gazdasági szankciók életbe léptetését, valamint az egyiptomi hadseregnek előirányzott 1,5 milliárd dolláros katonai segély folyósításának a leállítását. Ennek nyomán terjedtek el Egyiptomban azok a feltételezések amelyek szerint a Washington közvetve támogatja a katonák lépését.

Szombati nyilatkozatában a Fehér Ház határozottan cáfolta ezt. "Az Egyesült Államok kategorikusan elutasítja azokat az egyesek által Egyiptomban terjesztett hamis állításokat, amelyek szerint Washington az országban zajló átalakulás befolyásolása érdekében együttműködne bármelyik politikai párttal vagy mozgalommal" - hangsúlyozta az állásfoglalás.

A fehér házi nyilatkozat ugyanakkor felszólította az egyiptomi hadsereget arra, hogy - mint fogalmazott - mielőbb tegyen lépéseket a "tartós demokrácia" biztosítására.

Kapcsolódó cikkeink

A legszörnyűbb rémálom lenne az Egyesült Államok számára, ha Edward Snowden a nyilvánosság elé tárná a birtokában lévő információkat - közölte szombaton az a brit újságíró, aki a The Guardian című lap hasábjain hetekkel ezelőtt elsőként közölte a nemzetközi botrányt kiváltó...

Egyiptomban a hadsereg megbuktatta Mohamed Murszi elnököt, és felfüggesztette az alkotmányt szerda este.

A szíriai partokhoz vezényelt még egy rombolót az Egyesült Államok, ideiglenesen ötre növelve ezzel a robotrepülőgépekkel felszerelt hadihajóinak számát a Földközi-tenger keleti medencéjében - közölte a francia hírügynökséggel csütörtökön az amerikai védelmi minisztérium...

2019. május 21., kedd, Konstantin