Olajkatasztrófa a Manilai-öbölben

Téma: 

Félmillió liter gázolaj ömölhetett a Fülöp-szigetek északi részének legforgalmasabb vízi útvonalaként szolgáló Manilai-öbölbe csütörtökön, ami környezeti és egészségügyi problémákat vet fel - jelentette pénteken a helyi sajtó.

A Rappler nevű helyi hírportál a Fülöp-szigeteki parti őrség jelentését idézte, amely szerint a kiömlő olaj Cavite tartomány tengerparti települései közül tizenkettőt is érint. Félő, hogy veszélybe kerül a helyi lakosok megélhetése, ugyanis az olaj szivárgása még mindig nem állt meg.

"Olajból felszálló füst okozta légzési nehézségekkel kerültek többen is kórházba" - idézte a hírportál Joel Garciát, a parti őrség környezetvédelmi parancsnokát. A hatóságok még vizsgálják, honnan ered az olajszivárgás, egyes hírek szerint a Petron Fülöp-szigeteki olajipari vállalat MV Makisig nevű tankeréből ömlött olaj a tengerbe.

A Philippine Daily Inquirer című napilap információi szerint a főváros, Manila mintegy 20 kilométeres partszakaszát érinti a szennyeződés, és a 300 négyzetkilométeres olajfolt az öböl bejárata felé úszik. Számos korallzátony olajiszappal szennyeződött, és halászok arról számoltak be, hogy az olaj a halak kopoltyúira ragadva fulladásukat okozza. A parti őrség és az önkormányzat nagy erőkkel dolgozik a szivárgás megállításán.

Kapcsolódó cikkeink

Az Egyesült Államok továbbra is arra törekszik, hogy összekovácsoljon egy nemzetközi koalíciót, amelynek tagjai katonailag közösen lépnének fel Szíria ellen - közölte pénteken Chuck Hagel amerikai védelmi miniszter.A Szíria elleni katonai beavatkozás brit elutasítása után sem...

EPA

Hetvennégy éves korában elhunyt Muhammad Ali - közölte a legendás bokszoló családjának szóvivője. Az egykori ökölvívó az amerikai Arizona állam Phoenix városának egy kórházában hunyt el.

2020. július 13., hétfő, Jenő