Orbán: Az EP-választás után kellene dönteni a migrációról és a kvótákról

Írta: itv , - Frissítve: 14th May, 2018 - 7:30pm

Téma: 

Demokratikusabb lenne, ha a jövő évi európai parlamenti választások után döntene az unió a migrációról és a kvótákról – erről is beszélt hétfőn Orbán Viktor Varsóban. A kormányfő azt mondta, bár Brüsszel júniusig lezárná a kérdést, viszont mégsem dönthetnek olyan képviselők az ügyben, akiket még a migrációs krízis előtt választottak meg.

Illegális bevándorlók érkeznek Belgrád központjába, minden nap legalább 20-30-an. A legtöbben a parkban gyülekeznek, itt várnak az embercsempészek jelzésére a további induláshoz. A magyar–szerb határ közelében pedig az elhagyott tanyákon vannak a legtöbben. Már olyan határ menti településeken is megjelentek bevándorlók, ahol eddig csak ritkán lehetett velük találkozni.

Az utánpótlás folyamatos, idén eddig már tízezer migráns érkezett a görög szigetekre, és a Földközi-tengerből is folyamatosan mentik ki a migránsok csónakjait. Mivel Görögország és Olaszország képtelen ennyi embert befogadni, az EU vezetése júliusig tető alá hozná az újabb, kötelező elosztási mechanizmusról szóló javaslatát, a betelepítési kvótát.

Dimitrisz Avramopulosz migrációs biztos még márciusban megüzente, azokat a tagállamokat is meg akarják győzni, amelyek elutasítják a kvótát – ezzel elsősorban Magyarországra utalt.

„Erőteljes nyomást fejtenek ki ránk, hogy még a mostani fél év vége előtt, a júniusi csúcson, – amelynek előkészítő ülése a jövő héten majd Szófiában lesz – lezárjuk a menekült kérdést” – fogalmazott Orbán Viktor. A miniszterelnök kijelentette, Magyarország csak azt a lezárást fogadja el, ami teljes egészében találkozik Magyarország elképzeléseivel. A kormányfő úgy fogalmazott, nyilvánvaló, hogy a legnagyobb politikai ügy ma Európában a bevándorlás, és erről nem dönthetnek olyan képviselők, akiket az emberek még a migrációs krízis előtt választottak meg.

„Felvetődik az a kérdés, hogy nem lenne-e bölcsebb és demokratikusabb dolog megvárni a jövőre esedékes európai parlamenti választást, ahol már a migrációs kérdés súlyának és természetének ismeretében dönthetnek az európai emberek a képviselőikről, és az újonnan megválasztott parlamenttel kellene inkább lezárni az egész migrációs kérdést. Ez a nagy kérdőjel itt van a levegőben, de a demokrácia elvét tiszteletben kell tartani” – hangsúlyozta Orbán Viktor Varsóban.

A miniszterelnök azt is mondta, a nemzeti szuverenitás legfontosabb elvi kérdését érinti a migráció, azt, hogy ki dönthet arról, kik tartózkodhatnak egy ország területén.

Forrás: hirado.hu, M1

 

Kapcsolódó cikkeink