Orbán Viktor: Jó nap volt ez Magyarország számára

Téma: 

Erős, célratörő vezetőnek nevezte az amerikai elnököt Orbán Viktor a Facebook-oldalára kedden feltöltött, még Washingtonban készült videójában. A kormányfő Budapesten már arról beszélt: sikerült megerősíteni minden tekintetben Magyarország és az Egyesült Államok stratégiai szövetségét.

 

Donald Trump erős, „világosfejű” vezető, célratörő ember, aki pontosan tudja, hogy mit akar – mondta Orbán Viktor a Facebook-oldalára kedden feltöltött videójában. A miniszterelnök washingtoni találkozója után közölte, Donald Trump felkészült volt és Magyarországról is mindent tudott, amit tudni kellett, és az volt a célja, hogy jó együttműködés jöjjön létre a két ország között.

EPA

„Azt hiszem, hogy ennek érdekében sokat tettünk egy kiváló hangulatú és a kölcsönös tiszteleten nyugvó megbeszélésen. Jó nap volt ez Magyarország számára” – hangsúlyozta Orbán Viktor. A miniszterelnök elmondta: nosztalgikus érzései voltak, hiszen 18 év után újra a Fehér Házban, az Ovális Irodában fogadták. Először 1998-ban Bill Clinton elnökkel találkozott ott, majd később George W. Bushsal. Megjegyezte, a mostani elnök – a fent részletezett okok miatt – másfajta vezető, mint az eddigiek voltak.

Sikerült megerősíteni minden tekintetben Magyarország és az Egyesült Államok stratégiai szövetségét – jelentette ki Orbán Viktor kedden Budapesten, miután hazatért Washingtonból.

A kormányfő – az Országos Múzeumi Restaurálási és Raktározási Központ épületének átadásán – a találkozót értékelve azt mondta: „jól mértük fel a helyzetet valamikor a 2010-es évek elején”.Világos, hogy nagy változások előtt áll a világ, és „ennek a szelét hamarosan érezni is fogjuk” – kommentálta a megbeszélést Orbán Viktor. A miniszterelnök a közelgő európai parlamenti (EP-) választásról is ejtett néhány szót, úgy fogalmazva, hogy a magyaroknak kultúrájuk megőrzése a tét.Szavai szerint ma Európát olyan emberek vezetik, akik „nagy hívei a kulturális önfeladásnak”, akik „nem bánják, ha a kontinensünk kulturálisan feladja magát”, hiányzik a gondolkodásukból az a dimenzió, amely ahhoz szükséges, hogy Európa meg tudja védeni kulturális identitását.

Márpedig a magyaroknak semmi sem fontosabb annál, minthogy „azok maradjunk, akik voltunk”. „Ezért olyan képviselőket akarunk küldeni az EP-be, akik nem pártérdekeket, egyik vagy másik pártcsaládot, hanem Magyarország nemzeti érdekeit képviselik majd ott, és ebben a kultúrának kiemelt, döntő szerepe lesz” – jelentette ki Orbán Viktor.

Forrás: hirado.hu, MTI

Kép: EPA

Kapcsolódó cikkeink

A Századvég gyors telefonos kutatása szerint kedvező volt Orbán Viktor miniszterelnök pénteki országértékelő beszédének fogadtatása a közvéleményben.

MTI Fotó Koszticsák Szilárd

Február 18-án, vasárnap tartja szokásos évértékelő beszédét Orbán Viktor miniszterelnök - közölte Havasi Bertalan, a kormányfő sajtófőnöke.

2019. augusztus 18., vasárnap, Ilona