Politikai gumicsont az Európai Bizottság határvédelmi javaslata

Téma: 

Újabb ötlettel állt elő az Európai Bizottság a migrációval kapcsolatban. A javaslat megerősítené az Európai Határ- és Parti Őrségét (Frontex), sőt bővítenék jogköreit. Angela Merkel közben kijelentette: az EU külső határán fekvő országoknak át kell adniuk nemzeti hatáskörük egy részét a Frontexnek.

Ha megnézzük, hogy az elmúlt napokban mi történt Magyarországgal, akkor elmondható, hogy egy ilyen javaslat csupán tovább mélyíti majd az árkokat az uniós országok és egyes tagországok nézetei között, ahelyett, hogy kompromisszumot és megoldást keresnének – fogalmazott Horváth József biztonságpolitikai szakértő az M1 Ma este című műsorában.

Hozzátette: szakmai szemmel nézve elmondható, hogy egy fegyveres testületnél is a legfontosabb egyben tartó erő a fegyelem és az alá-fölérendeltség. A szakértő kifejtette: az unió jelenleg úgy gondolja, hogy egy olyan bizalmi kapcsolat van országai között, hogy azok átadnák nemzeti szuverenitásuk egy fontos részét, vagyis a határvédelmet.

Alá-fölérendeltségi kérdés

Amennyiben egy ország határán több ezer ember jelenik meg, majd az unió felülbírálja az adott ország addigi határvédelemmel kapcsolatos intézkedéseit, az konfliktusokhoz vezethet. Ez nem működhetne így – jelentette ki Horváth József, majd hozzátette, ez nem megvalósítható terv.

Az illegális migráció elleni harchoz „egy adag szolidaritás” is szükséges, amikor emberek érkeznek hozzánk, vagy amikor meg kell teremteni a legális migráció lehetőségeit, hogy segítsünk bajba került országoknak – idézték a műsorban Angela Merkel német kancellár kijelentését.

Kompromisszumra lenne szükség

Horváth József ennek kapcsán elmondta, ez a kijelentés arról szól, hogy az Európai Határ- és Parti Őrségét (Frontex) a legális migráció lehetőségeit megkeresse. Egy új előterjesztést tett szerdán az Európai Bizottság annak érdekében, hogy megszülessen a kompromisszum a határigazgatás és a migráció kezelésének reformjáról.

A javaslatok megerősítik a Frontex és az Európai Unió Menekültügyi Ügynökséget azért, hogy a tagállamok mindenkor teljes körű uniós műveleti támogatást vehessenek igénybe.

A szakértő szerint ez a javaslat olyan konfliktushelyzetek szülhet, amit pillanatnyilag senki nem tudna kezelni.

Horváth József szerint sok kérdés vetődik fel még a javaslat kapcsán. Ez csupán egy újabb, a köztudatba bedobott ötletroham – fogalmazott. Felhívta a figyelmet arra, hogy a Frontex javasolt korszerűsítésének összköltsége 1,2 milliárd eurót tesz ki a 2019-2020-as időszakban. A 2021-2027 közötti új uniós költségvetési időszakra javasolt összköltség 11,3 milliárd euró. Addigra ezt a kérdést már rég meg kellene oldani és nyugvó pontra kellene juttatni. Amennyiben ez nem így lesz, szembesülni kell azzal, hogy egy másik Európában fogunk élni pár év múlva – tette hozzá a szakértő.

Forrás: hirado.hu, M1

Kapcsolódó cikkeink

MTI Fotó

Az Európai Uniónak (EU) van egy új migrációs javaslata, ami nekünk nem jó, mert a középpontjában továbbra is a kötelező áthelyezés van – jelentette ki Orbán Viktor miniszterelnök hétfőn Szófiában, miután megbeszélést folytatott az EU tanácsának soros elnökségét ellátó...

MTI Fotó Szigetváry Zsolt

Brüsszelben gőzerővel gyártják a betelepítési programokat – mondta Orbán Viktor miniszterelnök pénteken a Kossuth rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában.

A Magyar Bankszövetség pénteken benyújtott javaslatai Varga Mihály szerint nem orvosolják a kormány által a devizahitelesek megsegítésében legfontosabbnak tartott két problémát, ezért a kabinet november elején az Országgyűlés elé terjeszti a devizaadósok megsegítésére...

Bagó Zoltán fideszes EP-képviselő Joaquín Almuniához, az Európai Bizottság versenyjogi biztosához intézett levelében kéri, hogy adott állam által nyújtott filmipari adókedvezményt ne lehessen másik tagállamban elkölteni.

2019. július 18., csütörtök, Frigyes