A romániai Craiovára telepítik a NATO új nemzetközi dandárját

Téma: 

Olténia fővárosába, a Románia déli részén található Craiovára telepítik a NATO Romániában megalakítandó nemzetközi dandárját, amely várhatóan jövőre éri el kezdeti, és 2018-ban teljes operatív kapacitását - jelentette be Klaus Iohannis román államfő kedden, a legfelső védelmi tanács (CSAT) ülése után.

A CSAT keddi határozata értelmében az iraki és afganisztáni missziókban rendszeresen részt vevő craiovai “Rovine” II. gyalogos dandár alakul át nemzetközi NATO-dandárrá.

Internet

Az már a júliusi NATO-csúcs után kiderült, hogy a romániai dandárba Lengyelország egy századot, Bulgária pedig 400 katonát küld.

Keddi sajtóértekezletén a román elnök elzárkózott annak közlésétől, kik azok a további NATO-szövetségesek, akikkel Románia tárgyalásokat folytat a részvételről: ezt majd akkor teszik közzé, ha felajánlásuk véglegessé válik – mondta Iohannis.

A nemzetközi dandár létrehozásáról az észak-atlanti szövetség varsói csúcsértekezletén született döntés. A NATO döntéshozatali szerve Oroszországtól tartó tagállamai kezdeményezésére július 8-án a szövetség keleti és déli szárnyának megerősítéséről döntött: négy zászlóalj rotációs rendszerben fog állomásozni Lengyelországban és a balti államokban, Romániában pedig egy nemzetközi összetételű dandárt hoznak létre.

Az előző, 2014-es walesi csúcsértekezlet határozatai értelmében a NATO Romániában, Bulgáriában, Lengyelországban és a három balti országban úgynevezett integrációs egységeket (NFIU) hozott létre gyorsreagálású erői számára, Romániában és Lengyelországban pedig egy-egy új hadosztály-parancsnokság létesült.

Craiova mintegy 60 kilométernyire található a deveselui katonai támaszponttól, ahol májusban felavatták az amerikai rakétavédelmi rendszer romániai elemeit.

Forrás: MTI

Kép: Internet

Kapcsolódó cikkeink

Getty Images

Az Egyesült Amerikai Államok elnöke, Donald Trump aláírta azt az okiratot, mellyel Montenegró csatlakozott az Észak-atlanti Szerződés Szervezetéhez (NATO) - olvasható a Fehér Ház által kiadott közleményben.

MTI/EPA/Olivier Hoslet

Jens Stoltenberg hangsúlyozta: az EU védelmi képességének erősítése azzal a kockázattal jár, hogy gyengíti a transzatlanti köteléket, megkettőzi mindazt, ami a NATO-ban már megvan, és diszkriminálja a NATO unión kívüli tagjait.

AFP/Nurphoto/Jaap Arriens

Edi Rama albán miniszterelnök Facebook-bejegyzésében tudatta, hogy az Észak-atlanti Tanács jóváhagyta, hogy Albániában épüljön meg az első balkáni NATO-légibázis.

2020. április 2., csütörtök, Áron