Százezrek tüntettek Barcelonában

Írta: itv , - Frissítve: 16th April, 2018 - 9:18am

Téma: 

A tömeg - a sokak által politikai foglyoknak vélt - bebörtönzött katalán vezetők szabadon engedését követelte. Madrid szerint azonban, az alkotmány megsértése miatt tartóztatták le őket, tehát nem politikai foglyokról van szó.

 

Szabadság!” – skandálták a tüntetők Barcelona utcáin. Százezrek vonultak fel vasárnap a katalán fővárosban, a függetlenséget szimbolizáló zászlókat lengetve. A tömeg a börtönbe vetett függetlenség-párti politikusok szabadon engedését követelte. A barcelonai rendőrség szerint, a belvárosban összesen 315 ezren gyűltek össsze.

David Ramos/Getty Images

Sokan Katalónia más részeiből érkeztek a megmozdulásra. A szervezők szerint, mintegy 800 busz szállította az embereket a demonstráció helyszínére.

Voltak, akik sárga ruhadarabokat öltöttek. Ezzel fejezték ki szolidaritásukat a börtönbe került vezetőkkel. A demonstrációt két – a régió elszakadását támogató – csoport szervezte, melyek elnökeit szintén bebörtönözték. A rendezvényen a Katalán Parlament elnöke is felszólalt.

“Ez nem politikai meggyőződésekről szól, hanem a demokrácia védelméről, a foglyok elengedéséről és a számüzetésben élők hazatéréséről. Politikai úton kell rendeznünk a politikai konfliktust. ” – fogalmazott Roger Torrent.

Jelenleg kilenc függetlenség-párti politikus van előzetes letartóztatásban, többen közülük csaknem fél éve. Lázadással és közpénz hűtlen kezelésével vádolják őket a spanyol hatóságok. Madrid úgy véli: a börtönbe vetett szeparatista vezetők nem tekinthetők politikai foglyoknak, mert megsértették az ország alkotmányát azáltal, hogy megszervezték a kormány által betiltott népszavazást és elfogadták a régió függetlenségéről szóló nyilatkozatot.

A függetlenség-párti vezetők közül többen jelenleg is önkéntes számüzetésben vannak.

Forrás: hirado.hu, M1

Kép: David Ramos/Getty Images

Kapcsolódó cikkeink