A székely zászló egész Székelyföld ügye az RMDSZ szerint

Írta: itv , - Frissítve: 10th July, 2018 - 9:02am

Téma: 

A Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) háromszéki szervezete és a Magyar Polgári Párt (MPP) is szolidaritást vállal a székely zászló miatt tetemes összeggel megbírságolt romániai magyar önkormányzati vezetőkkel: az RMDSZ háromszéki szervezete hétfőn közleményben jelentette be, hogy öt-öt ezer lejjel állják a Péter Ferenc, a Maros megyei tanács elnöke és Ráduly Róbert Kálmán Csíkszereda polgármestere ellen a székely zászló kitűzése, majd levételének megtagadása miatt kirótt tetemes bírság egy részét.

Felidézték, hogy a megyei önkormányzati elnökre a marosvásárhelyi ítélőtábla 42 642 lej (csaknem 3 millió forint) bírságot rótt ki, amiért korábban Szováta polgármestereként nem távolította el a hivatal épületéről a székely zászlót. Csíkszereda polgármesterét 75 130 lej (5,25 millió forint) kifizetésére kötelezte a Hargita megyei törvényszék, amiatt, hogy nem távolította el azonnal a lobogót a Csíki Játékszín előtti, köztéren elhelyezett zászlórúdról a jogerős bírósági döntés ellenére.
 
MTI/Mohai Balázs
 

Tamás Sándor, az RMDSZ háromszéki területi szervezetének elnöke elmondta: a székely zászló nemcsak egy település vagy politikus ügye, hanem az egész Székelyföldé, ezért szolidaritást vállalnak Péter Ferenccel és Ráduly Róbert Kálmánnal. Az MPP is szolidaritást vállal a közösségi jelképek használata miatt meghurcolt önkormányzati vezetőkkel, és hétfőn közleményben közölték: gyűjtést szerveznek az MPP színeiben megválasztott polgármesterek körében.

Három erdélyi település önkormányzata szombaton jelentette be, hogy részt vállal a két tetemes bírság kifizetéséből, így Szováta 10 ezer lejjel, Erdőszentgyörgy 7000 lejjel, valamint Nyárádszereda szintén 7000 lejjel járul hozzá a kiszabott bírság törlesztéséhez.

Forrás: MTI 

Kép: MTI/Mohai Balázs

 

Kapcsolódó cikkeink