Szerbia-jelentés: Figyelemmel kell kísérni a vajdasági magyarok helyzetét

Téma: 

Európai Parlament Külügyi Bizottsága ma szavazott a Szerbia-jelentésről. Schöpflin György néppárti árnyék-jelentéstevő és Gál Kinga a külügyi bizottság póttagja áttörésnek tekinti, hogy közös módosító indítványaikat sikerült nagy többséggel elfogadtatni a mai szavazás során, így a vajdasági magyarság számos aktuális problémája hangsúlyosan szerepel a dokumentumban.

A Vajdasági Magyar Szövetséggel egyeztetve kidolgozott javaslatoknak köszönhetően a jelentésben megnevezésre került a Vajdaság, mint régió. A dokumentumba szintén bekerült a tartomány autonómiáját és költségvetését megnyirbáló kormányzati intézkedésekre való utalás. "Az EP Szerbia-jelentése egy útmutató a demokratikus Szerbia irányába, elengedhetetlen feltételekkel a kisebbségi jogok iránt. Fontos tehát, hogy a dokumentumban minden, a szerbiai kisebbségek és így a vajdasági magyarok jogait hátrányosan érintő lépés is megnevezésre kerüljön" - hangsúlyozta Schöpflin György a szavazást követően. Az EP előreláthatólag a márciusi plenáris ülésen fog szavazni a jelentés végleges szövegéről.

Kapcsolódó cikkeink

Az Országos Meteorológiai Szolgálat megerősítette a prognózist, amely szerint az érintett térségekben a hajnali órákban megerősödik a szél és kisebb havazás is várható. A szolgálat ekkor várhatóan citrom riasztást ad majd ki.

2021. május 10., hétfő, Ármin,Pálma