A szerbiai választások legfontosabb tétje megtartani a magyar vezetésű önkormányzatokat

Téma: 

Magyar szempontból a szerbiai választás egyik legfontosabb tétje megtartani a magyar vezetésű önkormányzatokat – mondta Ördögh Tibor, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem (NKE) adjunktusa az M1 hétfő reggeli műsorában.

Ördögh Tibor elmondta: a most vasárnapi választás háromszintű lesz. Országos szinten kérdéses, hogy megmarad-e a négy magyar képviselői hely a szerb parlamentben. Vajdasági szinten sem biztos, hogy megmarad a hat képviselői hely a tartományi parlamentben. Önkormányzati szinten a tét a magyar vezetésű települések, közülük is kiemelten Szabadka megtartása.

MTI Fotó

A szakértő felhívta a figyelmet, hogy az elmúlt években nagy arányú volt az elvándorlás a Vajdaságból. Csökkent a magyar népesség, így a választópolgárok száma, továbbá a Vajdasági Magyar Szövetség (VMSZ) támogatóinak száma is csökkent.

Az ottani magyarság számára a fennmaradás, megmaradás lehetősége is múlik a választáson – vélekedett az NKE adjunktusa.

Forrás: MTI

Kép: MTI Fotó

Kapcsolódó cikkeink

Internet

Áder János államfő is megtekintette a Magyar Honvédség különleges műveleti gyakorlatát. Mint mondta, reméli, soha nem kerülünk olyan helyzetbe, hogy a magyar katonáknak élesben, harcászati helyzetben is alkalmazniuk kelljen a bemutatott tudásukat.

MTI Fotó Koszticsák Szilárd

A miniszterelnök elmondta, hogy nem szabad lefutottnak tekinteni a most vasárnapi választást, ezért arra kérte a vajdasági magyarokat, hogy menjenek el választani, és „válasszák meg a magyarokat”.

http://erdely.ma/

Becslések szerint legfeljebb kétezer migráns tartózkodik jelenleg Szerbia területén, az ország szinte kiürült - fogalmazott Csikós László szerbiai szociálisügyi államtitkár hétfőn Belgrádban.

2021. március 6., szombat, Leonóra,Inez