Szijjártó: Alapvető érdeke Magyarországnak az együttműködés Brazíliával

Téma: 

Brazília gazdasága a világon a nyolcadik legerősebb, ezért egy olyan kicsi, de nyitott gazdaságú országnak, mint Magyarország, alapvető érdeke az együttműködés – közölte a külgazdasági és külügyminiszter a Kossuth Rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában.

 

Szijjártó Péter azt mondta, semmilyen politikai tényező nem gátolja az eredményes gazdasági együttműködést, mert Brazília és Magyarország hasonlóan közelít a világpolitika kérdéseihez. Azonos a látásmód a többi között a migráció kérdéséről, a biztonság garantálásának állami kötelezettségéről és a nemzeti érdekek érvényesítéséről. Hozzátette, az együttműködés jó alapokkal indul, mivel a 2018-as kereskedelmi forgalom meghaladta a 400 millió dollárt.

MTI Fotó

Kitért arra is, hogy az Európai Unió 2025-ig nem szeretné növelni a tagországok számát. Véleménye szerint ez „botrányos”, mert a nyugat-balkáni térség stabilizálásának legjobb eszköze a befogadás az európai integrációba. A szerbek uniós integrálása mind gazdasági, mind biztonsági szempontból fontos lenne – tette hozzá.

Az uniós forrásokkal kapcsolatban arról beszélt, hogy a nyugat- és észak-európai politikusok ezeket „könyöradományként” állítják be. Valójában azonban az uniós források szerződés alapján járnak Magyarországnak – emelte ki a külügyminiszter.

Szijjártó Péter a M1 csatornán azt mondta, a brazilok részéről komoly kereslet mutatkozik a magyar agrártechnológiákra és vízgazdálkodási megoldásokra.Emellett az informatikában és a kutatásban várható még szorosabb együttműködés.

A magyar felsőoktatási rendszer nemzetközi elismertségét jelzi, hogy évente 250 brazil hallgató kap ösztöndíjat magyarországi egyetemi tanulmányaihoz – mondta, megemlítve, hogy Brazíliában 80-100 ezer, magyar felmenőkkel rendelkező állampolgár él.

Forrás: MTI

Kép: MTI Fotó

Kapcsolódó cikkeink

Szigorítaná a jogosítvány megszerzését a Magyar Közlekedéspolitikai Egyesület. A szervezet szerint ugyanis sok vezetésre alkalmatlan személy is engedélyt kap.

2014-ben ingyenes lesz a Hegyalja Fesztivál

A szervezők Facebook-oldalukon tudatták a hírt mindenkivel, jövőre mindenki ingyen fesztiválozhat Tokajban. "A Jézuska a Hegyalja Fesztivál 15. és a Borsodi 40. születésnapjára szóló meghívóval érkezett.

Körülbelül tízezer embert képeznének ki, s ezek az önkéntesek a világ bármely pontján teljesíthetnek majd humanitárius szolgálatot.

2019. május 24., péntek, Eszter,Eliza