Szijjártó: Kazahsztán fontos partnere Magyarországnak

Téma: 

Kazahsztán fontos partnere Magyarországnak - mondta Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter szerdán Budapesten, miután megbeszélést folytatott kazah kollégájával.

A tárcavezető a tárgyalást követő sajtótájékoztatón a Kazahsztánnal fenntartott kapcsolatok jelentőségét azzal indokolta, hogy Kazahsztán a legnagyobb és legerősebb ország a közép-ázsiai térségben, az ENSZ Biztonsági Tanácsának nem állandó tagja, ami pedig növeli geopolitikai jelentőségét. Emellett Kazahsztán korábban stratégiai partnerségi megállapodást kötött Magyarországgal, és globális mértékben is jelentős nagyságrendű energiaforrásokkal rendelkezik – tette hozzá.

MTI Fotó Mohai Balázs

Szijjártó Péter kifejtette: kiemelkedő az energetikai együttműködés lehetősége a két ország között. Az energiaellátás diverzifikációja Közép-Európában fontos cél, és a fő kérdés, hogy a Közép-Ázsiából származó energiahordozókat eljuttassák a déli gázfolyosóba – magyarázta. Hozzátette: a Mol jelentős tevékenységet végez Kazahsztánban, jelenleg egy nagy lelőhely kutatásán dolgozik.

Több területen is együttműködésről állapodtak meg 

Kitért arra, hogy nukleáris ipari együttműködésről is megállapodtak, továbbá a vízipari együttműködés is fontos téma volt, hiszen Közép-Ázsiában nagy vízkészlet van, ami jó lehetőségeket jelent a magyar vízipari cégeknek. Emellett a mezőgazdaság is fontos együttműködési terület a kétoldalú kapcsolatok vonatkozásában – tette hozzá.

A tárcavezető ismertette: a múlt évi adatok alapján a kétoldalú kereskedelmi forgalom a háromszorosára nőtt, a magyar export pedig 25 százalékkal emelkedett.

A biztonsági kérdések tekintetében Szijjártó Péter elmondta: Afganisztán komoly biztonsági kihívást jelent a térségnek és a világnak, Magyarország és Európa érdeke, hogy a terroristák búvóhelyeként és radikális eszmék otthonául szolgáló országból ne induljanak meg Európa felé a migránsok és a terroristák. Ezért Magyarország javasolja, hogy az EU következő hétéves költségvetési keretében növeljék a közép-ázsiai országokkal folytatott határőrizeti együttműködésre szánt összeget – közölte.

„A kapcsolatok jelentősen megerősödtek az elmúlt években a két ország között”

Megjegyezte: a kazah hallgatóknak magyarországi tanulmányokhoz biztosított ösztöndíjak számát a nagy érdeklődés miatt 200-ról 250-re emelik.

Kajrat Abdrakhmanov kazah külügyminiszter hangsúlyozta: országa stratégiai partnernek és szoros szövetségesének tekinti Magyarországot. A kapcsolatok jelentősen megerősödtek az elmúlt években a két ország között – vélekedett. Hozzátette: jó az együttműködés a kormányok és a parlamentek között is.

A fő együttműködési területek sorában említette az energetikát, a mezőgazdaságot, a logisztikát és a turizmust, de – mint mondta – még rengeteg együttműködési lehetőség kínálkozik.

A sajtótájékoztató előtt aláírták a külügyminisztériumok közötti, 2018-2019-re vonatkozó együttműködési munkatervet, valamint a diplomata és szolgálati útlevéllel rendelkező állampolgárok kölcsönös vízummentességéről szóló korábbi megállapodás módosítására vonatkozó jegyzőkönyvet.

Forrás: MTI

Kép: MTI Fotó: Mohai Balázs

Kapcsolódó cikkeink

MTI/EPA/Anatolij Malcev

Az Európai Unióval meglévő problémák ellenére Oroszország és Magyarország kapcsolatai továbbra is jók - mondta Dmitrij Medvegyev orosz miniszterelnök Kazanyban, ahol találkozott Orbán Viktorral.A magyar kormányfő kifejtette: "Mi most nem egyszerű időket élünk...

MTI Fotó Koszticsák Szilárd

Magyarország fontos szövetségese Dánia az Európai Unióban és a NATO-ban, és nincs "igazán vitás ügy" a két állam között - mondta a külgazdasági és külügyminiszter a dán partnerével folytatott keddi megbeszélés utáni sajtótájékoztatón.

Dr. Mengyi Roland Szikszón

A szikszói és dél-abaúji emberek érdekében a szikszói egészségügyi ellátásról egyeztetett ma Dr. Ónodi Szűcs Zoltán egészségügyért felelős államtitkár, Dr. Mengyi Roland országgyűlési képviselő és Füzesséri József polgármester.

MTI Fotó Balázs Attila

A legújabb, 2030-ig szóló köznevelési stratégia fontos célként tűzte ki a tanárok tehermentesítését és a lemorzsolódás csökkentését – írta a hétfői Magyar Nemzet.

2021. május 6., csütörtök, Ivett,Frida