Szijjártó: Támogatni kell a migráció megállítását segítő afrikai országokat

Téma: 

Magyarország világossá tette, hogy egyetlen illegális bevándorlót sem szabadna befogadnia Európának, de támogatni kell azokat az afrikai országokat, amelyek segítenek abban, hogy ne jöjjenek migránsok Európába, és ilyen ország Uganda – mondta Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter Budapesten.

A tárcavezető Sam Kahamba Kutesa ugandai külügyminiszterrel tárgyalt, majd közös sajtótájékoztatójukon kiemelte: Uganda sokat tett és tesz a regionális stabilitás érdekében, másfél millió, szomszédos területekről menekült embernek nyújt biztonságot, továbbá megérti és pártolja Magyarország azon politikáját, hogy a segítséget kell odavinni, ahol a baj van, és nem mindenfajta migrációs hullámokat kell megindítani Afrikából Európába.
 
MTI Fotó Soós Lajos
 

Úgy látja, abban kell segíteni a különböző okok miatt nehéz sorsú embereken, hogy a hazájukhoz minél közelebb maradhassanak, és mihamarabb hazatérhessenek. A nehéz helyzetbe került afrikaiakon is így kell segíteni, nem pedig arra kell biztatni őket, hogy a kockázatokat és akár az életveszélyt is vállalva Európába jöjjenek – mondta Szijjártó.

Közölte: a tárgyaláson megállapodtak, hogy Magyarország négypontos fejlesztési programot hajt végre Ugandában, hogy segítsen elviselni a terheket, amelyek másfél millió menekült ellátásából származnak. Magyarország felajánlja, hogy segíti az egyik ugandai menekülttelep vízellátását. Emellett napelemekkel biztosítja az egyik menekülttelep áramellátást is – sorolta.

Mint mondta, továbbá egy komplex kiberbiztonsági rendszer kiépítését is támogatja Magyarország, és biztonsági okmányok gyártását is vállalja, hogy Uganda is pontosan tudja, ki tartózkodik a területén.

Szijjártó Péter kitért arra: emellett a terrorellenes intézmények közötti szorosabb kétoldalú együttműködésről is megállapodtak. Megerősítették a mezőgazdasági együttműködésüket, folytatják az agrárszakértői képzések szervezését. Hozzátette: ösztöndíj-megállapodást is kötnek, amelynek értelmében évente tíz ugandai hallgató tanulhat Magyarországon.

Sam Kahamba Kutesa hangsúlyozta: több területen van lehetőség az együttműködésre a két ország között, ilyen például a mezőgazdaság és a terrorizmus elleni küzdelem. Mint mondta, másfél millió menekült érkezett Uganda területére a környező országokból, a konfliktusok elől sokan ide menekülnek.

A menekültek az ország északnyugati részén élnek, ahol az infrastruktúrát nem ennyi ember számára tervezték – fejtette ki. Hozzáfűzte: éppen ezért országa hálás a Magyarország által felajánlott segítségért. A sajtótájékoztató előtt a két miniszter szándéknyilatkozatot írt alá a kétoldalú fejlesztési együttműködésről.

Forrás: MTI

Kép: MTI Fotó Soós Lajos

 

Kapcsolódó cikkeink

Reuters/Goran Tomasevic

Egy hároméves, az afrikai elefántok megszámlálását célzó légi felmérés csütörtökön publikált eredményei drasztikus, 30 százalékos hanyatlást tárnak fel a faj populációiban, főként az orvvadászat folyományaként.

Magyar Nemzet: több MSZP-s politikusnak lehet afrikai útlevele

A Magyar Nemzet emlékeztet: a Simon-ügyben gyanúsított, "remek MSZP-s kapcsolatokkal rendelkező Weisz Tamás" lakásában a nyomozók tucatnyi afrikai útlevélre bukkantak.

2019. július 18., csütörtök, Frigyes