Szíria - Washington továbbra is nemzetközi koalícióban gondolkodik - Franciaország álláspontja nem változott a brit elutasítás után

Téma: 

Az Egyesült Államok továbbra is arra törekszik, hogy összekovácsoljon egy nemzetközi koalíciót, amelynek tagjai katonailag közösen lépnének fel Szíria ellen - közölte pénteken Chuck Hagel amerikai védelmi miniszter.A Szíria elleni katonai beavatkozás brit elutasítása után sem változott Franciaország álláspontja: Párizs továbbra is "arányos és kemény" fellépést akar Damaszkusz ellen a múlt heti vegyifegyver-támadás miatt - közölte pénteken Francois Hollande francia elnök.

Hagel manilai látogatásán tartott sajtótájékoztatón arról beszélt, hogy Barack Obama amerikai elnöknek és a washingtoni kormányzatnak az a célja, bármilyen döntés szülessék is Szíria esetében, az nemzetközi együttműködéssel és erőfeszítéssel történjék. Hagel szerint Washington folytatja egy nemzetközi koalíció megteremtésére irányuló erőfeszítéseit.

Brüsszeli diplomáciai források ugyanakkor közölték, hogy a NATO 28 tagországa közül eddig legkevesebb 12 kizárta a részvételét egy Szíria elleni hadműveletben, ha nem ad hozzá felhatalmazást az ENSZ Biztonsági Tanácsa.

A védelmi miniszter hangoztatta: az amerikai kormányzat továbbra is törekszik arra, hogy a törvényhozásban kikérje a képviselők véleményét az amerikai "válasz" mikéntjéről a Szíriában történt gáztámadásra.

Arra a kérdésre, miképpen kerülhetné el Bassár el-Aszad szíriai elnök az amerikai katonai csapást, Hagel azt mondta: nem kapott olyan információt, hogy Aszad rendszere bármilyen kérdésben változtatott volna korábbi álláspontján. A védelmi miniszter egyben kitért arra, miként reagál az amerikai kormányzat a brit parlamentnek a Szíria elleni katonai támadásban való részvételt elutasító szavazására. Hagel azt mondta: a parlamenti voksolás nem jelent változást terveikben, folytatják a párbeszédet Nagy-Britanniával és más országokkal a "közös menetelés" mikéntjéről.

A Le Monde című napilapnak nyilatkozva elmondta: nem zárja ki, hogy a Szíria elleni légicsapások szerdáig megkezdődnek. A francia parlament ülését szerdára hívták össze a szíriai helyzet áttekintésének céljából.

Hollande szerint "egy csomó jel" utal a damaszkuszi rezsim felelősségére az augusztus 21-én végrehajtott vegyifegyvert-támadásban.

Ellentmondásos hírek érkeztek az ENSZ szíriai vegyifegyver-szakértőinek pénteki helyszíni vizsgálatairól: miközben az AP amerikai hírügynökség azt jelentette, hogy elhalasztották a pénteki ellenőrzés megkezdését, más hírügynökségek szerint a szakértők elindultak az utolsó vizsgálatok helyszínére.

Az AP szerint az ENSZ-ellenőrök konvoja pénteken reggel elhagyta a Damaszkusz belvárosában fekvő szállodát, de percekkel később visszafordult. Nem világos, hogy miért fordultak vissza a szakértők. A Reuters brit és az AFP francia hírügynökség viszont csak az elindulásról számolt be, s hogy ezen a napon a kormányzat által ellenőrzött területen végeznek ellenőrzést.

Az ENSZ csütörtökön közölte, hogy a vegyifegyver-ellenőrök pénteken fejezik be vizsgálatukat az augusztus 21-én Damaszkusz közelében történt gáztámadással kapcsolatban, amelyben több mint háromszázan vesztették életüket. Az ellenőrök a vizsgálat befejezését követő nap hagyják el Szíriát.

Kapcsolódó cikkeink

MTI Fotó Vajda János

A magyar Országgyűlés elnöke szerint Ausztria és Magyarország hasonlóan gondolkodik Európa biztonságáról és jövőjéről. Kövér László Tallinnban, az uniós parlamenti elnökök találkozóján tárgyalt mások mellett az osztrák Nemzeti Tanács elnökével.

A bódvalenkei freskófalu a Washington Postban. A tekintélyes amerikai napilap hosszabb riportot közölt a borsodi faluról, amely jelenleg a világon az egyetlen olyan település, ahol a falakat műalkotások borítják.

2020. május 27., szerda, Hella