Szlovákiai önkormányzati választás: Dobogón az MKP

Téma: 

A szlovákiai Központi Választási Bizottság (ÚVK) vasárnap délután bejelentette az önkormányzati választások hivatalos eredményeit. A választási bizottság adatai szerint a szombati választásokon a szavazati joggal rendelkezők 48,34 százaléka kereste fel a szavazóhelyiségeket. Elhangzott, hogy 29 településen meg kell ismételni a választást. Országos viszonylatban a független jelöltek érték el a legnagyobb sikert, 37,95 százalékkal. A Smer 29,11 %, a KDH 4,19 %, az MKP 3,67%, a Híd 2,99 százalékot ért el.

 

A Smer és a KDH koalíciójáé a szavazatok 2,33 százaléka. A képviselő-testületekben 6 000 független került be (28,91 %), a Smer 5 123 helyet tudhat magáénak (24,68%), őt a KDH (2 190), az MKP (1 151), SNS (841) és a Híd (829) követi.

A függetlenek domináltak a polgármester-választáson. A Magyar Közösség Pártja országos viszonylatban a harmadik legeredményesebb erő, Dél-Szlovákiában pedig a legerősebb.

 Függetlenül indulva Szlovákiában 1104-en szereztek polgármesteri tisztséget. A pártok "dobogója": Smer-847, KDH - 122, MKP - 106. A Most-Híd 87, a Siet 52, az SDKÚ 48, a SNS 41 polgármesteri győzelem. 

Az előbbi számadatok csak a kizárólag egy párt jelöltségével megszerzett polgármesteri tisztségeket mutatja.A pártoknak valójában ennél még több polgármesterük van, hiszen számos helyen koalícióban indultak más párttal, illetve pártokkal.

Az MKP és a Most-Híd koalíciója 30 polgármesteri tisztséget eredményezett. Továbba 15 más összetételű koalíció lett sikeres, és 57 függetlenül győztes polgármestert támogatott a párt. Összesen tehát 208 (106 egyéni, 45 koalíciós, 57 független) polgármester győzött az MKP támogatásával. 

Berényi József köszönetét fejezte ki, az elért eredmény siker az MKP számára, ugyanakkor komoly felelősség is közösségünk képviselete terén.

 

 

Kapcsolódó cikkeink

Dr. Tiba Sándor: „Célom, hogy újra méltó helyére kerüljön a MISEK” Dr. Tiba Sándor a MISEK új főigazgatója az Irány Televíziónak adott interjújában beszélt vezetési stratégiájáról, terveiről, valamint összegezte eddigi tapasztalatait.

A sikeres árverést dr. Mengyi Roland ütötte le a kalapáccsal.

Macskássy Izolda festőművész tobb mint 20 képből álló kollekcióját bocsátották jótékonysági árverésre pénteken Szikszón a Művelt és Edzett Fiatalokért Alapítvány szervezésében. Az árverésből befolyt összeg egy részével egy beteg fiú családját segítik.Dr.

Elkészült a Depresszió új videoklipje. A „Megyek előre” című dalhoz Zettisch Tamás készített felvételeket a Zenekar eddigi legsikeresebb turnéjának több állomásán.

Illusztráció

Mezőkeresztesen egy idős asszony 2013. január 19-én hajnali 3 órakor arra ébredt, hogy az ablakánál zajokat hall, majd a hátsó szobába ismeretlenek beugranak. A néninek még annyi ideje volt, hogy keresztlányát hívja telefonon, aki értesítette a rendőrséget.

2021. június 24., csütörtök, Iván