Szombaton avatják II. János Pál hatalmas szobrát Lengyelországban

Téma: 

Az utolsó simításokat végzik a néhai II. János Pál pápa új szobrán Lengyelországban: az alkotást, amely a volt egyházfőt ábrázoló legnagyobb szobor címére is pályázik, szombaton leplezik le.A 13,8 méter magas, fehér színű, üveggyapot szoborkolosszus a katolikus többségű ország legnagyobb tisztelettől övezett zarándokhelyének, a Jasna Góra-i pálos kolostornak otthont adó dél-lengyelországi Czestochowa éke lesz.

Az alkotás, amelyet egy magánbefektető rendelt meg és állíttatott fel saját földjén, mosolyogva és karját a világ felé kinyújtva ábrázolja a lengyel származású néhai egyházfőt. A munkások már az utolsó simításokat végzik a szobron, amelynek hivatalos leleplezése szombaton lesz egyházi és városi hatóságok jelenlétében. Az alkotást finanszírozó Leszek Lyson azt szeretné, hogy a szobor időről időre a néhai egyházfőre emlékeztesse a fiatal nemzedékek tagjait. Mint hozzátette: az is célja, hogy az alkotás bekerüljön a Guinness-rekordok közé, mint a II. János Pál pápát megörökítő legmagasabb szobor. Rómában tavaly avatták fel II. János Pál átalakított köztéri szobrát, amelynek első változata sem a rómaiaknak, sem a Vatikánnak nem tetszett. Santiagóban pedig a néhai egyházfő egy kisebb szobrát leplezték le 2011-ben a San Cristobal Hill tetején, miután a tizenhárom méteres változat megépítésére vonatkozó terveket elutasította az illetékes hatóság. 2010 óta Lengyelország büszkélkedhet a világ legnagyobb Krisztus-szobrával: a gigantikus, az arany koronával együtt 36 méter magas alkotás a nyugat-lengyelországi Swiebodzinban található. (MTI)

Kapcsolódó cikkeink

Ha nem is rekord méretű, mindenesetre hatalmas harcsa akadt horogra május elsején Tiszaújvárosnál a folyási Templomtó horgásztavon (kis-tavon).

MTI Fotó Vajda János

A hazai borvilágban világszenzációként emlegetik hogy elkészült az első magyar fajta specifikus borospohár, a Tokaji Furmint pohár. A hazai borász szakmai tudásával és tapasztalatával járult hozzá ehhez az elegáns, és egyedi forma megalkotásához.

...
Tájékoztató adatok az országgyűlés összetételéről - valasztas.hu

A Fidesz több mint kétmillió szavazattal vezet 98,31 százalékos feldolgozottságnál, a második párt a Jobbik, harmadik az MSZP-P. Orbán Viktor, a Fidesz elnöke szerint Magyarország sorsdöntő győzelmet aratott.

A szombaton érkező hidegfront többnapos lehűlést hoz

Pénteken az ország déli, délkeleti részén újra meghaladja majd a hőmérséklet a 30 fokot, szombaton viszont eléri az országot egy markáns hidegfront, amely többnapos lehűlést hoz – mondta az Országos Meteorológiai Szolgálat munkatársa csütörtökön az MTI-nek.

2020. május 27., szerda, Hella