Szöul az észak-koreai tüzérség visszavonását javasolja

Írta: itv , - Frissítve: 17th June, 2018 - 1:03pm

Téma: 

Dél-Korea azt javasolta Észak-Koreának, hogy vonják vissza nagy hatótávolságú tüzérségi ütegeket a két országot elválasztó demilitarizált övezettől a feszültségcsökkentés jegyében – közölték szöuli katonai források vasárnap.

A tárgyalások menetét ismerők elárulták, hogy csütörtökön tábornoki szinten egyeztettek egymással dél- és észak-koreai képviselői, amire több mint egy évtizede nem volt példa, és Szöul több javaslatot is tett; köztük azt, hogy 30-40 kilométerrel vonják vissza az észak-korai tüzérséget az övezettől.

AP

Egy, neve mellőzését kérő forrás úgy vélte, hogy a Phenjan és Washington között beindult párbeszéd miatt van szükség olyan lépésekre, melyek jelentősen csökkentik a katonai fenyegetést. Az észak-koreai tüzérség a határ túloldaláról ugyanis jelenleg képes lehet közvetlen csapást mérni a dél-koreai fővárosra.

A dél-koreai haderő 2016-os elemzése szerint Phenjan 14 100 löveggel rendelkezik, köztük 5500 rakétavetővel, melyek többsége a határ mellett állomásozik. Szöul mindössze 50 kilométerre fekszik a demilitarizált övezettől.

Forrás: MTI

Kép: AP

Kapcsolódó cikkeink