Tartós és gyors növekedésre számíthat Európa

Írta: itv , - Frissítve: 12th February, 2018 - 1:34pm

Téma: 

Tartós és gyors növekedésre számíthat Európa a most közzétett gazdasági előrejelzések szerint, melyekből az is kiderül, idén a korábban jelzett 3,6 helyett 3,7 százalékos gazdasági növekedésre számít Magyarországon az Európai Bizottság - derült ki a Kossuth Rádió Európai Idő című műsorából.

Idén a korábban jelzett 3,6 helyett 3,7 százalékos gazdasági növekedésre számít Magyarországon az Európai Bizottság, mely a héten tette közzé esedékes téli előrejelzését az unió egészére és az egyes tagállamokra. Tavaly a növekedés az euróövezetben és a tagállamok összességében is 2,4 százalékos volt a becslés szerint.

Magas István, a Budapesti Corvinus Egyetem tanára a Kossuth Rádió Európai Idő című műsorában elmondta: visszaállt az a normál állapot, amelyben sokan reménykedtek, hogy a válság után előbb-utóbb előáll majd. Ez azt jelenti, hogy a világgazdaság egészében, és főleg a húzóterületeken – Észak-Amerikában és Ázsiában – a normál helyzetet a 2,5-3 százalékos növekedés jelenti. Szerinte nagyon jó  teljesítmény lenne, ha az egész Európai Unió el tudná érni a 2,4-es növekedést.

E mögött persze sok tényező van, például hogy az infláció nem szabadult el, sőt kezdi elérni azt a szintet, amit normálisnak tekintünk – 1,5-2 százalékot.

Mi lesz a britekkel?

A Brexit kapcsán úgy vélte, tisztán a status quo alapján számolták az Egyesült Királyság növekedési és egyéb mutatóit, és arra jutottak, hogy a britek kedvezőtlenebb helyzetbe kerülnek majd a távozás után. Ennek komoly ára lesz, növekedési veszteségük lesz, valamint munkahelyek is el fognak veszni – mutatott rá Magas István.

Fenntartható magyar növekedés

A szakértő szerint az Európai Bizottságnál egyértelműen úgy látják, hogy a hazai növekedés tartósan bekerült 3 százalék fölé. Látszik, hogy a fogyasztás és az állami kiadások által fenntartott infrastrukturális beruházások termelik a GDP-t. Jövedelem szempontjából ugyanakkor ez majdnem teljesen mindegy, csak legyen költés és jövedelem-realizáció – emelte ki.

Fejlesztik a horvát-magyar kapcsolatokat

A horvát-magyar kapcsolatok fejlesztéséért és a gazdasági, turisztikai előrelépésért dolgozik a Pannon európai területi társulás. A 67 magyar, horvát és szlovén taggal működő szervezet eszéki konferenciáján a héten a területfejlesztési problémák lehetséges megoldásait is számba vették a résztvevők.

Vitályos Eszter, az uniós fejlesztésekért felelős államtitkár elmondta, a határokon átnyúló közös programok megvalósulására 1,6 tized milliárd euró áll rendelkezésre ebben a költségvetési ciklusban. Kifejtette: elsősorban kulturális együttműködések jönnek létre, illetve az épített, valamint a természeti környezet különböző fejlesztései, valamint infrastruktúra-fejlesztések – kerékpárutak, közutak, vagy határnyitás-építés is – valósulnak meg.

Mint mondta, több mint 106 százalékig kiírták a forrásokat, vagyis itt is él az a 10 százalékos többletkötelezettség-vállalás, melyet a kormány jóváhagyott. Több mint 540 pályázati felhívást jelentettek meg, több mint 9500 milliárd forint összegben, mely a strukturális alapokat érinti.

A következő időszak 2021-től esedékes, ennek előkészítése már megkezdődött.

Egyelőre nem tudni, mekkora összeg illeti meg hazánkat, ám biztató, a múlt héten Magyarországon ját Günther Oettinger költségvetésért felelős biztos, aki azt mondta, csak kevéssel fog csökkenni a keret.

Forrás: hirado.hu, Kossuth Rádió, Európai Idő, Euranet Plus

Kapcsolódó cikkeink