Tartózkodási kártyával nincs szükség vízumra a schengeni beutazáshoz

Téma: 

Az a nem uniós állampolgár, aki úgynevezett huzamos uniós tartózkodási kártya birtokosa és legalább egy rokona valamely uniós ország állampolgára, mentesül a schengeni övezet területére való beutazáshoz szükséges vízumkötelezettség alól – közölte egy magyar vonatkozású ügyben hozott ítéletében az Európai Unió Bírósága csütörtökön.

 

Az ügy előzménye, hogy 2017 októberében a magyar hatóságok bírságot szabtak ki a Ryanair légitársaságra, mivel az általa üzemeltetett London-Budapest járat egyik, ukrán állampolgárságú utasa nem rendelkezett a schengeni övezetbe való beutazáshoz szükséges vízummal, noha annak meglétét már a felszállás előtt ellenőriznie kellett volna.

EPA

Az ukrán utas ugyan rendelkezett az Egyesült Királyságban kiállított, az unió területén való huzamos tartózkodásra jogosító kártyával, de a magyar hatóságok szerint ez nem volt elégséges ahhoz, hogy a schengeni övezetnek részét nem képező tagállamból beléphessen az övezetbe. A magyar hatóságok szerint az uniós irányelv az ilyen beutazást kizárólag a családi kötelékre tekintettel kiállított tartózkodási kártya birtokosa számára engedélyezi, a huzamos tartózkodásra jogosító kártyával rendelkezők számára azonban nem.

A légitársaság, valamint a jogvitában eljáró illetékes magyar bíróság azt akarta megtudni, hogy az akkor még uniós tagsággal rendelkező Egyesült Királyság által jogszerűen kiállított, huzamos tartózkodásra jogosító kártya birtokosa jogosult-e vízum nélkül beutazni a schengeni övezetbe.

Ítéletében az unió luxembourgi székhelyű bírósága azt közölte, hogy a tagállamok csak valamely uniós polgár családtagjainak adhatnak ki huzamos tartózkodási kártyát. Az ilyen kártya következésképpen önmagában alkalmas annak igazolására, hogy jogosultja uniós állampolgár családtagjának minősül. Ennek megfelelően az ilyen kártya birtokosa jogosult bármely uniós tagállam területére beutazni.

A bíróság megállapította azt is, hogy a vízumkötelezettség alóli mentesség akkor is kiterjed az uniós polgár azon családtagjaira, akik tartózkodási kártya vagy huzamos tartózkodási kártya birtokosai, ha számukra e kártyát a schengeni térség részét nem képező tagállam állította ki.

Forrás: MTI

Kép: EPA

Kapcsolódó cikkeink

Az olasz miniszterelnök a közös szabályokat betartó közép-európai országokat támadja, miközben országa nem teljesíti a schengeni övezethez való tartozásból adódó kötelezettségeket; pedig ha Olaszország betartaná a közös szabályokat, jóval kisebb lenne a bevándorlási...

EPA

Mindezt Angela Merkel német kancellár nyilatkozta kedden Berlinben Andrej Plenkovic horvát kormányfővel folytatott megbeszélése után.

2020. december 4., péntek, Borbála,Barbara