Többen szavaznak Franciaországban, mint az első fordulóban

Téma: 

A választásra jogosult francia állampolgárok közül 567 ezren adták le a voksukat a választókörzetek 75 százalékában vasárnap délig a francia baloldal államfőjelölt-állító választásának második fordulójában - közölte Christophe Borgel, a francia Szocialista Párt által rendezett előválasztás szervezőbizottságának elnöke.

Az előválasztás esélyesének az új baloldali Benoit Hamon volt oktatási miniszter számít a tőle jobbra álló Manuel Valls volt miniszterelnökkel szemben.

EPA/Jeremy Lempin

A 7500 ezer választási körzet 75 százalékában 567 563-an voksoltak a délelőtti órákban, ami 21 százalékkal több, mint a múlt heti első fordulóban – hívta fel a figyelmet a szervezőbizottság.

Múlt vasárnap a déli órákig 460 ezren adták le a szavazatukat a körzetek háromnegyedében délig, a teljes részvétel pedig 1,6 millió fő volt.

Az ideológiai ellentét olyannyira méllyé és kibékíthetetlenné vált a népszerűtlen kormánypárton belüli irányzatok között, hogy elemzők szerint az előválasztás a Szocialista Párt sorsát is megpecsételheti, és a tavaszi elnökválasztást követően a szétesését is eredményezheti. A mozgósítás és a jelentős részvétel ezért is nagyon fontos a meggyengült kormánypárt számára.

Hat évvel ezelőtt a baloldali előválasztáson 2,7 millióan szavaztak, a jobboldal novemberi előválasztásán pedig 4,7 millióan vettek részt.

A szavazókörzetek este 7 órakor zárnak, az első eredmények 9 órától várhatók.

A jelöltállító választás első fordulójában, múlt vasárnap a Szocialista Párt (PS) balszárnyát képviselő és a jelenlegi szociálliberális kormánypolitikát nyíltan bíráló Hamon 36 százalékkal végzett az első helyen, öt százalékponttal megelőzve a kormánypárt jobboldalához tartozó volt kormányfőt, így a második fordulóban a francia baloldal két egymással teljes ellentétben álló irányzatának képviselője mérkőzik meg egymással.

A kampányban a havi 750 eurós általános alapjövedelem bevezetésének javaslatával kitűnő 49 éves Hamon saját megfogalmazása szerint egy “kívánatos jövőt” javasol a franciáknak, a baloldalnak szerinte “hátat kell fordítania a régi megoldásoknak, amelyek tegnap sem működtek és a jövőben sem fognak”.

Manuel Valls szerint viszont a választók a “biztos vereséget” választják, ha a riválisára szavaznak, és a “lehetséges győzelemre”, ha viszont őrá adják a voksukat.

Három hónappal az elnökválasztás előtt valamennyi felmérés azt mutatja, hogy bármelyikük is nyeri meg a baloldali előválasztást, nincs esélye bejutni a tavaszi elnökválasztás második fordulójába, és csak az ötödik helyen végezhet az első fordulóban.

Az elnökválasztás első fordulóját 2017. április 23-án, a másodikat május 7-én rendezik meg Franciaországban.

A felmérések szerint a második fordulóba Marine Le Pennek, a Nemzeti Front jelöltjének és Francois Fillonnak van esélye bejutni. A konzervatív jelölt feleségének állítólagos fiktív állásai ügyében azonban a múlt héten ügyészi vizsgálat indult, ami gyakorlatilag felfüggesztette Fillon kampányát. A jobboldal vasárnap tartja első nagy kampánygyűlését, amelyen Fillon várhatóan mindent megtesz, hogy megőrizhesse az esélyeit.

Amennyiben viszont Hamon nyeri meg a baloldali előválasztást, akkor a függetlenként induló, de korábban a szocialista kormány gazdasági minisztereként ismertté vált Emmanuel Macron esélyei jelentősen megnőhetnek vasárnap este, miután a reformpárti Manuel Valls szavazói várhatóan hozzá pártolnak át. A felmérések szerint az elnökválasztás első fordulójában jelenleg harmadik helyen álló 39 éves Macron az elmúlt hónapban tíz százalékkal növelte a szavazótáborát, ő lehet a választás meglepetésembere, azaz Hamon győzelmével és Valls vereségével az előválasztáson nyitottá válhat a tavaszi elnökválasztási küzdelem.

Forrás: MTI

Kép: EPA/Jeremy Lempin

Kapcsolódó cikkeink

Vatikánvárosban megkezdődött a konklávé szerda délutáni tanácskozása: a pápaválasztó bíborosok újból szavaznak majd a katolikus egyházfő személyéről. Akárcsak délelőtt, délután is legfeljebb két voksolást tartanak.

MTI

Három településen tartanak vasárnap időközi önkormányzati választást. Szavazni reggel hattól este hét óráig lehet.

MTI Fotó Balogh Zoltán

Négy héttel a határidő lejárta előtt már több mint 5700-an jelezték, hogy az Európai Parlament (EP) magyar tagjainak választásán a 134 külképviselet valamelyikén akarnak voksolni.

2020. szeptember 21., hétfő, Máté,Mirella