Trump és Putyin is elégedett

Téma: 

Egyaránt kedvezően értékelte első találkozójuk létrejöttét Donald Trump és Vlagyimir Putyin. Az amerikai és az orosz elnök pénteken tárgyalt a németországi Hamburgban, a G20-csúcs közben.

A megbeszélés előtt közösen tett sajtónyilatkozatban az elsőként megszólaló amerikai elnök kiemelte, hogy “nagyon pozitív” első személyes, hivatalos találkozó.  Hozzátette, hogy számos témáról beszéltek, folytatják a tárgyalást és arra számít, hogy az amerikai-orosz viszonyban és minden további érintett számára is sok kedvező fejlemény adódik a kapcsolatfelvételből.

MTI/AP/Német kormány sajtóhivatala

Az orosz elnök rámutatott, hogy telefonon már többször beszéltek nagyon fontos bilaterális és nemzetközi ügyekről. Azonban “egy telefonbeszélgetés sohasem elég”, a kétoldalú kapcsolatok fejlesztéséhez és a nemzetközi gondok megoldásának előmozdításához – tette hozzá, kifejezve reményét, hogy a találkozónak lesznek eredményei.

Az amerikai és az orosz elnök egyaránt megtiszteltetésnek nevezte, hogy személyesen megismerhették egymást.

Az alig három perces tájékoztatón jelen volt Rex Tillerson amerikai és Szergej Lavrov orosz külügyminiszter is. Mind a négyen fotelben ültek, félkörben, egy viszonylag szűk helyiségben, ahová az újságírókat röviddel a találkozó kezdete után engedték be.

Donald Trump és Vlagyimir Putyin kétszer is kezet fogott egymással, először az amerikai elnök, másodszor az orosz államfő nyilatkozata után. Donald Trump élénk, Vlagyimir Putyin visszafogott volt.

Szóba került a választás is

A nyilatkozatok után nem válaszoltak a bekiabált kérdésekre, amelyek a többi között az amerikai választási kampányt érintő feltételezett orosz tevékenységre vonatkoztak.

Később azonban az amerikai külügyminiszter azt közölte, hogy Donald Trump hangsúlyozottan felvetette Putyinnak az amerikai elnökválasztásba való orosz beavatkozás kérdését a több mint két órán át tartó megbeszélésükön.

“Intenzív és hosszú eszmecsere folyt a témáról… Az elnök nem is egyszer hangsúlyozottan visszatért rá” – mondta Rex Tillerson. Szergej Lavrov orosz külügyminiszter szerint Trump elfogadta Putyin biztosítékait, hogy nem volt ilyen beavatkozás.  Tillerson viszont megjegyezte, hogy nem tudni, valaha is egyetértésre jut-e a két ország ebben a kérdésben.

Vannak különbségek 

Szíriával kapcsolatban közölte, hogy Trump és Putyin megvitatta, hogy a most bejelentett tűzszünet által érintett területen kívül még hol lehetne lecsendesíteni a harcokat. Észak-Korea esetében eltér a két vezető álláspontja a helyzet kezelésének módját illetően – mondta Tillerson.

Forrás: MTI

Kép: MTI/AP/Német kormány sajtóhivatala

Kapcsolódó cikkeink

AP

Megkezdődött Vlagyimir Putyin orosz és Donald Trump amerikai elnök párizsi eseményének előkészítése – közölte Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője hétfőn Moszkvában.

2021. május 6., csütörtök, Ivett,Frida