Trump kéréssel fordult az európai országokhoz

Téma: 

Donald Trump amerikai elnök szombaton Twitter-üzenetben sürgette az Egyesült Államok európai szövetségeseit, hogy az Iszlám Állam terrorszervezet Szíriában elfogott, több mint nyolcszáz külföldi harcosát „fogadják vissza", és állítsák bíróság elé.

 

„Az Egyesült Államok arra kéri Nagy-Britanniát, Franciaországot, Németországot, és más európai szövetségeseit, hogy fogadják vissza és állítsák bíróság elé azt a több mint 800 dzsihadistát, akit Szíriában fogtunk el” – hangsúlyozta Twitter-üzenetében Trump.

AP

Mikroblogján írt üzenetében az amerikai elnök úgy fogalmazott, hogy a dzsihadisták „kalifátusa” a pusztulás szélén áll. “Nincs jó alternatíva, mert egyébként arra kényszerülünk, hogy szabadon engedjük őket…” – tette hozzá.

Az Egyesült Államok nem szívesen nézné végig, ahogy az iszlamisták visszaszivárognak Európába, mert a várakozások szerint oda akarnak majd menni – olvasható tovább a Twitter-üzenetben.

„Annyit teszünk és annyit költünk, itt az ideje, hogy mások is fokozzák erőfeszítéseiket és elvégezzék a munkát, amiben annyira jók. Kivonulunk, miután száz százalékos vereséget mértünk a kalifátusra!” – erősítette meg továbbá Trump a Szíriában állomásozó amerikai csapatok kivonásra vonatkozó terveket.

Az Egyesült Államok vezette nemzetközi terrorellenes koalíció támogatásával bíró Szíriai Demokratikus Erők (SDF) nevű ernyőszervezet készen áll az iszlamisták utolsó szíriai zárványának felszámolására, totális katonai vereséget mérve a szélsőségesek kalifátusára – közölte Dzsija Furát, az SDF egyik katonai parancsnoka szombaton. Mint mondta, a megmaradt iszlamistákat körbe zárták és minden oldalról tűz alatt tartják az iraki határon lévő egyik kis faluban.

„Az elkövetkező néhány napban, nagyon rövid időn belül, az Iszlám Állam katonai vereségéről szóló jó hírekkel szolgálhatunk a világnak” – jelentette ki Furát.

Az SDF egyik szóvivője a minap közölte, hogy több száz külföldi dzsihadista egy alig több mint egy négyzetkilométeres területre – Baghúz falu néhány házára és egy kisebb földdarabra – szorult vissza Deir ez-Zór tartományban.

Forrás: MTI

Kép: AP

Kapcsolódó cikkeink

MTI Fotó

Áder János köztársasági elnök az Alkotmánybírósághoz fordult az Országgyűlésben előző héten elfogadott hulladékgazdálkodási tárgyú törvénymódosítás ügyében – közölte a Köztársasági Elnöki Hivatal hétfőn.

A fővárosi Kossuth téren tartott egyhetes éhségsztrájk ügyében intézett kérdéseket az országos rendőrfőkapitányhoz Szabó Máté, az alapvető jogok biztosa - közölte az ombudsman hivatala hétfőn az MTI-vel.

MTI Fotó

Szijjártó Péter miniszter ismét az Európa Tanács főtitkárához fordult a kárpátaljai magyarok ügyében – közölte a Külgazdasági és Külügyminisztérium szerdán az MTI-vel.

2021. március 3., szerda, Kornélia