Trump szerint csak az idejüket vesztegetik a migránskaravánban haladók

Írta: itv , - Frissítve: 2nd November, 2018 - 12:09pm

Téma: 

A Közép-Amerika felől érkező migránskaraván tagjai nem menedékkérők és nem léphetnek be az Egyesült Államokba – közölte az amerikai elnök csütörtökön a Fehér Házban, ahol bejelentette azt is, hogy a jövő héten elnöki rendeletet ad ki a migráció megfékezésére.

Az elnök kifejtette: a legjobb, ha a migránskaraván tagjai visszafordulnak, mert – ahogyan fogalmazott – „csak vesztegetik az idejüket”, az országba nem léphetnek be.
 
EPA
 

Amerikai sátortáborokba mehetnek csak

Donald Trump válságnak nevezte az Egyesült Államok déli határain kialakuló helyzetet és megismételte, hogy kormányzata Mexikó területén sátortáborokat állít fel, ahol a migránsok várakozhatnak ügyük elbírálásáig. Hangsúlyozta, hogy a bevándorlásról és állampolgárságról szóló törvény menedékkérőkre vonatkozó záradéka értelmében mindenkinek, aki menedékkérelmet nyújt be az Egyesült Államokban, igazolnia kell, hogy hazájában üldöztetést szenved, vagy üldöztetéstől kell tartania. “A menedéknyújtás nem a szegénységben élők megsegítését szolgáló program” – emelte ki.

Nyilatkozatában Trump „nem legitim” menedékkérőknek nevezte a migránskaravánban menetelőket, mert elsöprő többségük úgy döntött, hogy nem fogadja el a Mexikó által felajánlott menedékstátuszt. Utalt arra is, hogy a karavánokat érzékelhetően profi módon szervezték meg és valószínűleg tetemes összeggel támogatják őket. Arra azonban nem tért ki, hogy szerinte kik állhatnak a háttérben.

A köveket tűzfegyvereknek minősítik 

Figyelmeztette azokat, akik köveket hajigáltak a mexikói rendőrökre, hogy amennyiben ezt teszik az amerikai határőrökkel és katonákkal is, cselekedeteik nem maradnak válasz nélkül. A köveket “tűzfegyvereknek” minősítik, és ennek megfelelő választ adnak – fogalmazott.

Hangsúlyozta: ha most ezeket a karavánokat beengedik az országba, akkor még nagyobb és még több karaván vág neki az amerikai határoknak. „Nem engedjük meg, hogy visszaéljenek nagylelkűségünkkel azok, akik megszegnék a törvényt, jogellenesen törnének be országunkba. Ezt nem fogjuk megengedni” – mondta az elnök. Hozzátette: ha ezt megengednék, akkor különösen tisztességtelenül járnának el azokkal a törvényt tisztelő bevándorlókkal szemben, akik úgy élnek az Egyesült Államokban, hogy a törvényeket betartva kivárták a sorukat.

Donald Trump bejelentette: a jövő héten „átfogó” elnöki rendeletet ad ki a migrációról.

Forrás: MTI

Kép: EPA

Kapcsolódó cikkeink