Tusványos: A magyar-magyar párbeszéd és a Nyugat-Balkán kiemelt téma

Téma: 

A magyar-magyar párbeszéd és a Nyugat-Balkán a kiemelt témája az idei Tusványosnak, a 24. Bálványosi Nyári Szabadegyetemnek, július 23-28. között, az erdélyi Tusnádfürdőn - jelentette ki Németh Zsolt külügyi államtitkár az esemény budapesti sajtótájékoztatóján.

Németh Zsolt szerint a szabadegyetem alapgondolata, hogy a közép-európai térségben a stabilizáció és a történelmi megbékélés legfontosabb eszköze a kisebbségi jogok biztosítása.

A múlt heti, a második világháború magyar és szerb ártatlan áldozatai előtti magyar-szerb államfői főhajtás kapcsán hangsúlyozta, hogy a Tusványos kiemelt témái között szerepel a Nyugat-Balkán is. Emellett valóságos "mini Máért", azaz Magyar Állandó Értekezlet is lesz a szabadegyetemen, amelyre az összes kárpát-medencei magyar politikai szervezet vezetőjét várják.

Az államtitkár hangsúlyozta, hogy a tábor nyitott mindenki számára, így számítanak román politikusokra, köztük kormánypártiakra is. Dorin Florea, Marosvásárhely polgármestere már jelezte részvételét – tette hozzá. Emellett várják az RMDSZ vezetőit, és magyarországi ellenzéki politikusokat, köztük Schiffer Andrást, az LMP társelnökét is.

"A Tusványos attól erős, hogy sokszínű", erre törekednek a szervezők – mondta Németh Zsolt, hozzátéve, hogy a főszervező, a Kisebbségekért – Pro Minoritate Alapítvány a szerdán kezdődő, a Tusványoshoz hasonló témákkal foglalkozó 21. Kárpátaljai Nyári Szabadegyetem mellett a hónap második felében a felvidéki a 12. Gombaszögi Nyári Tábor megrendezésében is szerepet vállal.

A 23 helyszínen zajló több száz programról, amely több ezer fiatalt vonz évről évre, Tárnok Mária, a Pro Minoritate kuratóriumának elnöke elmondta, hogy a nagyszínpadon felvidéki és erdélyi zenekarok mellett fellép a Magna Cum Laude és a Beatrice együttes és Demjén Ferenc is.

Toró T. Tibor, az Erdélyi Magyar Néppárt (EMNP) elnöke annak kapcsán, hogy az idei Tusványos mottója A mi időnk!, arról beszélt, hogy "talán sikerül előrébb lépni az erdélyi együttműködésben".

"Úgy lehetünk sikeresek, ha a magyar politika szereplői Erdélyben és a Kárpát-medencében valamilyen közös nevezőt alakítanak ki" - fogalmazott.

Ugyanakkor hangsúlyozta azt is, hogy a tábor a magyar-román párbeszéd színhelye is, a kiemelt témák között pedig szerepel a Tőkés László, néppárti európai parlamenti képviselő, az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács elnöke által meghirdetett autonómia éve, az erdélyi autonómia kérdésköre.

"A mi időnk azt is jelenti, hogy az autonómia esélyei növekednek" - jelentette ki, hozzátéve, hogy a szabadegyetem résztvevői tanácskoznak majd arról a három európai polgári kezdeményezésről is, melyek sikeres aláírásgyűjtés után az Európai Parlament elé vihetik az unióban élő kisebbségek védelmének ügyét.

A Kossuth és a Petőfi Rádió élő műsorokkal jelentkezik a XXIV. Bálványosi Nyári Szabedegyetem és Diáktábor helyszínéről, emellett pedig kreatív, érdekes programokkal várják az érdeklődőket az MTVA sátrában.

Az Irány Televízióban pedig helyszíni tudósítónktól tudhatnak majd meg részleteket a bálványosi szabadegyetem programjairól.

Kapcsolódó cikkeink

EPA

Nem szabad hagynunk, hogy a magyar társadalom erkölcsi többségét felmorzsolják és politikai kisebbségbe szorítsák – jelentette ki az Országgyűlés elnöke szombaton Zalaegerszegen, a megyei önkormányzat díszközgyűlésén.

MTI Fotó Soós Lajos

A Nyugat-Balkán országainak euroatlanti csatlakozása Magyarország nemzeti érdeke, ezért a régióra vonatkozó magyar külpolitikai stratégia a jövőben is változatlan marad – jelentette ki Kövér László házelnök hétfőn az Országházban, a délkelet-európai országok parlamenti...

MTI Fotó

Nem a kiszolgáltatottsághoz vezető nemzetközi hitelek, hanem a magyar emberek munkája jelenti a magyar gazdaság sikerének zálogát – mondta a külgazdasági és külügyminiszter a sütő- és édesipari termékeket, alapanyagokat gyártó Nébar Kft.

MTI Fotó Balogh Zoltán

A magyar egészségügyet önellátásra készítették fel, hiszen azt látták, hogy a járvány idején Európa nem tudott minden országot ellátni, azok magukra voltak utalva – mondta Kásler Miklós, az emberi erőforrások minisztere.

2021. június 24., csütörtök, Iván