Ugyan kis lépésekben, de javul a két Korea viszonya

Téma: 

Kis lépésekben, de javul a két Korea viszonya; fontos lépés lehet ebben, ha sikerül aláírni a két ország között a múlt században zajló háborút lezáró békeszerződést – mondta el az M1 hétfő reggeli műsorában Kis-Benedek József biztonságpolitikai szakértő.

Emlékeztetett: a felek az év végére szeretnék előkészíteni ezt a megállapodást. A regionális politikai erőviszonyok szempontjából fontos jelnek nevezve, hogy ebben a munkában Kína, nem pedig az Egyesült Államok a közreműködő nagyhatalom.
 
MTI/EPA/Hong Geum-Pjo
 

Mint mondta, az amerikai részvétel ellen hat, hogy Washington konkrét lépéseket – köztük a kutatási dokumentáció megsemmisítését – várja el az észak-koreai nukleáris arzenál leszerelésének során, míg a kommunista állam azt sürgeti, anyagi segítségnyújtással támogassák gazdasága fejlesztését, az életszínvonal emelését.

Szeptemberben Phenjanban tartják az újabb Korea-közi csúcstalálkozót

A Yonhap dél-koreai hírügynökség hétfői híre szerint az újabb csúcstalálkozó megtartásáról a két ország képviselői a két Korea határán fekvő Panmindzsonban megtartott találkozón egyeztek meg. A jelentés szerint a dél-koreai küldöttséget Cso Mjung Gjon országegyesítési miniszter, az északit pedig Li Szon Gvon, a békés újraegyesítéssel foglalkozó bizottság elnöke vezette.

Kim Dzsong Un észak-koreai vezető és Mun Dzse In dél-koreai elnök április 27-én tartotta első csúcstalálkozóját Panmindzsonban, tíz év után ez volt az első legmagasabb szintű tárgyalás a két ország között.

Május végén újra találkoztak egymással ugyanott, de akkori találkozójukat előre nem jelentették be.

Forrás: MTI

Kép: MTI/EPA/Hong Geum-Pjo

 

Kapcsolódó cikkeink

MTI/EPA/Alexander Becher

Sokkal jobb Oroszország és Németország viszonya, mint néhány hónapja volt – mondta Nógrádi György biztonságpolitikai szakértő az M1 vasárnap reggeli műsorában.

EPA/Abedin Taherkenareh

A labdarúgó Európa-bajnokság vasárnapi döntőjében a portugál labdarúgó-válogatott gól nélküli rendes játékidőt követően hosszabbítás után 1-0-ra legyőzte a házigazda franciákat Saint-Denis-ben, és megszerezte első Európa-bajnoki címét.

MTI Fotó

Negyvenmilliárd forintból nyolcvan fejlesztés valósul meg országszerte, amelynek eredményeként százezer hektáron javul a természeti környezet állapota – közölte az Agrárminisztérium természetvédelemért felelős helyettes államtitkára pénteken az M1-en.

Az Országgyűlés elnöke szerint úgy javíthatók az amerikai-magyar kapcsolatok, ha az Egyesült Államok abbahagyja a Magyarországgal szemben gyakorolt, szövetségesek között merőben szokatlan és barátságtalan magatartást, valamint politikát.

2021. január 27., szerda, Angelika